Bloody Mary

bloody mary

bloody maryKoktel Bloody Mary u narodu je  poznat kao piće koje leči mamurluk po onoj staroj “Klin se klinom izbija”. Pored toga, za njega je vezana i jedna američka legenda o kojoj će nešto kasnije biti reči. Ali, znate li kada je nastalo ovo piće i od čega se sve tačno pravi?

Koktel Bloody Mary u narodu je  poznat kao piće koje leči mamurluk po onoj staroj “Klin se klinom izbija”. Pored toga, za njega je vezana i jedna američka legenda o kojoj će nešto kasnije biti reči. Ali, znate li kada je nastalo ovo piće i od čega se sve tačno pravi?

Po jednoj verziji, Bloody Mary koktel nastao je negde oko 1920. godine u Parizu i da su poznati pisci Ernest Hemingway i F. Scott Fitzgerald zaslužni za njegovu popularizaciju. Navodno se Hamingway hvalio kako je on upoznao svet sa ovim piće i popularisao ga u Hong Kongu. Sa druge strane, glumac George Jessel tvrdi da je upravo on  ovaj koktel napravio, kao kombinaciju vodka i soka od paradajza. Bilo kako bilo, najpoznatiji koktel stvoren je dvadesetih godina prošlog veka i do danas se smatra za najkompleksniji koktel.
Na pitanje šta čini Bloody Mary, najčešći odgovor koji sam dobila, bio je upravo “Vodka i sok od paradajza”. Međutim, ovo je tek deo recepta. Ovaj koktel, pored gorepomenutih sastojaka, sadrži i Worcestershire sos, sok od limete, so celera, aleva paprika ili Tabasco sos i crni biber – recept od Hemingwaya lično. Pored toga, Bloody Mary uključuje i pojedine “tajne” sastojke, koji se razlikuju od podneblja do podneblja, kao i od barmena koji ovo piće prave. Mnogi u ovo piće stavljaju i vodku sa ukusom slanine, svežu ljutu papriku, ren, beli luk I još mnogo toga. Recepte – kako za izvornu Bloody Mary kao I njene alternativne verzije – možete potražiti ovde.
Što se tiče naziva ovog koktela, i tu postoji nekoliko verzija. Po jednoj, piće je dobilo ime po engleskoj kraljici Marry I, koja je imala mnogostruke pobačaje i lažne trudnoće (kome li je ovo moglo pasti da dovede u vezu sa pićem?!). Po drugoj, piće je, opet nekom neshvatljivom logikom, povezano sa legendom o krvavoj Meri – legendi iz američkog folklore – ubici dece. Ipak, pre će biti da je pozadina imena dosta prizemnija. Izvesna konobarica Mary radila je u čikaškom baru pod nazivom The Bucket of Blood i jednog stalnog posetioca tog bara asocirala na to – do tada neimenovano piće.
Bloody Mary je toliko popularno piće u Americi, da je od 2009. godine u Njujorku ustanovljen i zvanični dan ovog koktela i u pitanju je 5. oktobar. Simblično, ha?

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>