Preljuba

preljuba_m

Preljuba je svaki vid seksualnog kontakta i/ili emotivnog odnosa sa osobom sa kojom nisu u braku. Šta to znači? Kombinacija za jednu noć, afera sa posla, čak i laki peting, emotivno druženje koje prelazi granicu “prijateljskog” a koje se krije od partnera…sve se to može nazvati i jeste preljuba.

 

 

 

Generalno, preljuba ili afera je vrlo moćna zavisnost koja može uticati na potpuno iskrivljenu sliku realnosti, usled pojačane požude i strasti za ljubavnikom/com. Ipak. Šta je tačno afera – u bračno/partnerskom odnosu?

Preljuba je svaki vid seksualnog kontakta i/ili emotivnog odnosa sa osobom sa kojom nisu u braku. Šta to znači? Kombinacija za jednu noć, afera sa posla, čak i laki peting, emotivno druženje koje prelazi granicu “prijateljskog” a koje se krije od partnera…sve se to može nazvati i jeste preljuba. 

Situacije u kojima raste adrenalin, pojačavaju se zanos i uzbuđenje, pomišljate da ste neko drugi…su situacije koje povređuju partnera i decu (ako ih imate). Razloga (izgovora) za preljubu ima dosta, poenta je izbeći ih i postaviti se iznad, biti čist i pošten prema sebi i drugima. Nijedan razlog (izgovor) nije i ne može biti opravdanje za povređivaje svojih bližnjih; za uništavanje i prekršavanje bračnih, ljubavnih zaveta; za lomljenje srca voljenoj osobi… čak i Biblija propoveda protiv i uvrštava je u sedmu zapovest: “Ne čini preljubu”. Čak , u današnje vreme, popularni “bezazleni” “cyber sex” je preljuba, iako nema fizičkog kontakta – tu je želja i strast, požuda za drugim bićem; ispoljavanje svojih seksualnih inhibicija pred nekim drugim, bez obzira što su to reči na ekranu. Preljuba.

Preljubi pribegavaju slabe i nesigurne osobe, kao i one osobe koje ne znaju i ne umeju da vole; u preljubi traže izlaz, odgovor, rešenje, lek, zaborav…koje žele same sebi dati potvrdu da su još uvek privlačne i da vrede. A preljuba nikada nije svetlo na kraju tunela, već uvek i samo utopija u kojoj nevini najviše stradaju. Pre nego li se i nađete u takvoj ili sličnoj situaciji, ako ne mislite na partnera, a Vi pomislite na decu – kakvu im poruku time dajete, šta im time govorite i čemu ih učite? Preljuba sa sobom nosi poricanje, obmanu i laž – znači, opravdano je lagati, prikrivati istinu, izmišljati? Opravdano je imati dvostruke standarde i voditi dvostruki život?

Preljuba (možda) donosi samo trenutno zadovoljenje, a pravi neizbrisive ožiljke i posledice. Dobro razmislite vredi li staviti na kocku ljubav partnera, dece i bližnjih, zbog zadovoljavanja trenutnog, ishitrenog, glupog hira.

 

4 Comments

 1. MILAN

  8. april 2010. u 11:17

  Lepo je probati i komsijinu supu a ne mladu zenu.uopste mis nikada nije samo u jednoj rupi i cesto je menja.tako da od osobe zavisi koliko je jaka da izdrzi i da bude sa drugom osobom.medjutim docice trenutak odluke za takov nacin zivot.Bolest,smrt,bracnog druga,ili jednog roditelja,ili nalazenje neke druge osobe.I Ana Karenjina isto vece kada je upoznala Vronskog primetila je da njen vencani suprug ima klempave usi.zaljubljivanje je nesto divno dok traje,pa tako i druga osobas kojom ste u vezi.covek pre braka treba da promeni toliko zena da ih se zasiti kao pecenja na svadbi koja traje 3 dana i onda u brak ulazi sa iskustvom i jako se tesko odlucuje na promenu.tekst yavrsavam sa Laskaj mi i mozda ti necu verovati.Kritikuj me i mozda te necu voleti.Ignorisi me i mozda ti necu oprostiti.Ohrabri me i necu te zaboraviti.

 2. Olja

  3. maj 2012. u 18:34

  A dali je preljuba dati jedno drugom odresen lanac u braku
  cisto zbo zabave :-) Ja na jedn on na drugu stranu. A ljubav ostaje i dajemo jedno drugom svo zadovoljenje koje nam je potrebno. Dali je to greh i preljuba??? Ako zelimo ciniti srecni jedni druge.

 3. Gospodov sluga

  29. jun 2012. u 10:42

  Gospod s vama,ili ti Hrist medju nama.Gospodov Duh,Biblijom kroz Isaijinu 35 glavu,onima ciji um i srce upija i prihvata Boziju rec,govori ovo:“1 Radovaće se tome pustinja i zemlja sasušena,veseliće se pustoš i procvetati kao ruža.2 Procvetaće obilno,i veseliće se radujući se i popevajući;slava livanska daće joj se i krasota karmilska i saronska;ta će mesta videti slavu Gospodnju,krasotu Boga našeg.3 Ukrepite klonule ruke,i kolena iznemogla utvrdite.4 Recite onima kojima se srce uplašilo:Ohrabrite se,ne bojte se;evo Boga vašeg;osveta ide,plata Božja,sam ide,i spašće vas.5 Tada će se otvoriti oči slepima,i uši gluvima otvoriće se.6 Tada će hromi skakati kao jelen,i jezik nemog pevaće,jer će u pustinji provreti vode i potoci u zemlji sasušenoj.7 I suvo će mesto postati jezero,i zemlja sasušena izvori vodeni,u stanu zmajevskom,po ložama njihovim,biće trava,trska i sita.8 I onde će biti nasap i put,koji će se zvati sveti put;neće ići po njemu nečisti,nego će biti za njih;ko uzide njim,ni lud neće zaći.9 Neće onde biti lava,i ljuta zver neće ići po njemu,niti će se onde naći,nego će hoditi izbavljeni.10 I koje iskupi Gospod,vratiće se i doći će u Sion pevajući,i večna će radost biti nad glavom njihovom,dobiće radost i veselje,a žalost i uzdisanje bežaće.“ – Da vas cuva i blagoslovi Bog,neka Gospod dadne mir vama,i svako dobro neka Bog dadne vama,ovakav kakav sam ovo zelim vama.Zdravi,zivi i dobro bili.Gospodu i Hristu slava.Isus vas voli,Bog vas blagoslovio.

 4. dule

  26. septembar 2012. u 21:23

  ko nije to uradio netreba da zivi

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>