Saveti

7 načina da se oslobodite stresa

7 načina da se oslobodite stresa
Podeli dalje

Usled nagomilanih obaveza i svakodnevnog brzog tempa života, neminovno je da se, pre ili kasnije, nađemo pod stresom, zato evo 7 načina da se oslobodite stresa.

 

#1 Pijte više vode

saveti za manje stresaKada hidratacija u telu opadne i za svega nekoliko procenata, umanjuje nam se sposobnost jednostavnih računskih operacija i poremeti način donošenja odluka – što dovodi do stresnih situacija. Zato je neophodno da uvek pri ruci imamo flašicu vode i unosimo dovoljno tečnosti u sebe.

#2 Stvorite sebi ritual

Umesto da pri stresnim situacijama potežete za još jednom cigaretom ili šoljicom kafe, pre se odlučite za neko voće ili šolju čaja. Napravite sebi drugačiji – pozitivniji – ritual i isključite se na kratko iz svega što radite, kako biste se smirili i opustili. To ne mora dugo da traje, dovoljno je nekoliko minuta za stvaranje pozitivnog efekta i redukcije stresa.

#3 Brojite udisaje

Duboko disanje i brojanje udisaja je možda pravi trenutni lek i rešenje za situaciju kada se nađete pod stresom. Koncentrišući se na disanje i brojanje, fokusirate se i umirujete nervni sistem, kao i čitavo telo. Probajte sa desetak dubokih udisaja i primetićete kako se postepeno opuštate i dovodite u ravnotežu.

#4 Pevajte

Još jedan način za redukciju stresa i dovođenje „u normalu“ može biti i – pevanje! Pevanjem takođe radite vežbe disanja, jer se ono ovim putem prirodno usporava, što dovodi do toga da postanete opušteniji i smireniji – a to je i cilj. Probajte da pevušite neku dragu vam numeru kada se nađete pod stresom, ne zaboravljajući da dišete kroz nos i primetićete kako se smirujete i opuštate.

#5 Držite drage fotografije i razglednice pri ruci

kako smanjiti stresFotografije porodice, trenutaka sa odmora, razglednice i čestitke dragih ljudi – sve su to sitnice koje nam mogu pomoći da se smirimo u stresnim situacijama. Kada osetite da ste uznemireni ili pod stresom, pogledajte na kratko u te fotografije i uspomene, zatvorite oči i prepustite se emocijama koje izazivaju. Ono što ćete na ovaj način postići, jeste opuštanje i razbijanje stresa.

#6 Smejte se

Humor je sušta suprotnost stresu i preporučljivo je da se njime branite. Stres je najčešće emotivni odgovor našeg tela na neki problem; i kada se smejete stresnoj situaciji, pomažete da emocije odvojite od problema i realno ga sagledate, radi njegovog otklonjenja. Dajte sebi oduška gledajući smešne klipove ili čitajući nekoliko viceva – može da upali.

#7 Šetajte

Često u stresnim situacijama – kada nismo u stanju trezveno da razmišljamo ili bilo šta konstruktivno učinimo – pomaže da se i fizički odvojimo od onoga što ga izaziva. Ako ste na poslu, izađite iz kancelarije i prošetajte do toaleta da se umijete, ili do kolega da neobavezno proćaskate. Ako ste kod kuće i imate psa, izvedite ga u kratku šetnju, prošetajte sa komšinicom ili sami – pomažete sebi samim sklanjanjem od izvora problema, omogućavajući da trezvenije razmislite o svemu.

 


Podeli dalje

1 komentar

Click here to post a comment

Facebook