Food Revolution

Moja kuhinja bez otpada – humanitarni izazov i nagradni konkurs

Moja kuhinja bez otpada – humanitarni izazov i nagradni konkurs
Podeli dalje

Pridružite se izazovu Moja kuhinja bez otpada, dajte svoj doprinos očuvanju životne sredine i osvojite zanimljive nagrade!

U susret uskršnjem slavlju tokom kojeg se tradicionalno priprema veća količina hrane, ali i usled okolnosti izazvanih pandemijom korona virusa zbog kojih se češće nego inače kuva kod kuće, pokrećemo nagradni konkurs Moja kuhinja bez otpada, sa ciljem da se smanji otpad od hrane u domaćinstvima.

U nagradnom konkursu mogu da učestvuju korisnici društvenih mreža Facebook i Instagram, tako što će postaviti video ili fotografiju obroka napravljenog od viška namirnica, obroka u čijoj pripremi se ne stvara otpad, ili pokazati na koji način oni i njihovi ukućani smanjuju otpad od hrane u svom domu, uz hešteg #kuhinjabezotpada. Konkurs će trajati od 16. aprila do 8. maja 2020. godine, a svake nedelje će biti nagrađene po tri najkreativnije objave.

Trećina hrane proizvedene u svetu se baci, dok globalno i dalje gladuje preko 800 miliona ljudi. Hrana koja završi na deponijama razgrađuje se i emituje gasove sa efektom staklene bašte, metan i ugljen dioksid, što negativno utiče na klimatske promene. Smanjujući otpad od hrane čuvamo životnu sredinu i štedimo novac, a najlakši način da to učinimo je da planiramo kupovinu namirnica i obroke, zamrznemo jestive ostatke obroka za kasnije, kao i da kuvamo koristeći namirnice koje već imamo u domaćinstvu

Moja kuhinja bez otpada je deo projekta “Izazov za upravljanje bio-otpadom” kroz koji Švedska, u saradnji sa UNDP Srbija, podržava Ministarstvo zaštite životne sredine da dođe da inovativnih rešenja za unapređeno upravljanje otpadom, u skladu sa standardima Evropske unije.


Podeli dalje

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook