Food Revolution

Revolucija hrane – 8 godina posle

Revolucija hrane – 8 godina posle
Podeli dalje

Šta se desilo sa inicijativom Revolucija hrane odnosno Food Revolution poznatog britanskog kuvara Jamiea Olivera i dokle se stiglo sa lokalnom podrškom ovog važnog projekta?

Na današnji dan pre 8 godina održano je prvo obeležavanje Food Revolution inicijative namenjene dizanju svesti o važnosti pravilne ishrane u ranom dečijem uzrastu. I više od toga, u pitanju je inicijativa koja je širila pozitivne vesti, konkretne ideje i predloge o zdravijoj ishrani, o važnosti domaćih i prirodnih namirnica, kao i o značaju koji hrana ima u prevenciji i borbi protiv gojaznosti i dijabetesa u dečijem uzrastu.

jamie oliver food revolution najava

Kako je nastala Revolucija hrane?

Inicijativa koju je tada, 2012. godine, pokrenuo britanski kuvar Jamie Oliver ticala se vrlo bitnih i životno važnih tema. Od pravilne ishrane i odgoja dece, preko informisanja o zdravstvenim razlozima za promene koje je potrebno uvesti u kuhinji, pa sve do toga na koji način decu uključiti u edukaciju o hrani od ranog uzrasta. U vremenu koje je kasnije došlo inicijativa se proširila na čitav svet, pa tako i na našu Srbiju. Kako od gotovo samog početka njegovog rada pratim i beležim sve što radi, revolucija hrane postala je nešto za šta sam se lično veoma zainteresovala i investirala sebe i svoje vreme. Prvo u tome da svoju porodicu i okolinu – koliko mogu – inspirišem zdravijim načinom kuvanja, a kasnije i kroz ovaj sajt sve one koji žele da saznaju i usvoje savete koje nam Jamie tako nesebično deli.

revolucija hrane potvrda za ambasadora

Početkom juna 2015-te godine postala sam i zvaničan Food Revolution ambasador za Srbiju, a 2016. godine je i prvi put obeležen dan Revolucije hrane u našoj zemlji i tom prilikom je i šira javnost upoznata sa onim što zastupamo i što zagovaramo.

Namera je bila da – svako u svom polju delovanja – utiče na okolinu, pa i vlade sveta, da naprave plan kojim će se boriti protiv globalne krize kad je u pitanju ishrana dece.  Od boljeg izbora hrane, preko pozitivnih promena, uklanjanja reklama koje targetiraju decu sa junk foodom, pa do odgovornijeg ponašanja svih u prehrambenoj industriji.

Ličnim uspehom smatram to što je, na primer, IDEA u svojim objektima svojevremeno uvela besplatno posluženje voćem za trudnice i decu, radionicu o važnosti pravilne upotrebe hrane i njenog manjeg bacanja u saradnji sa kompanijom IKEA, kao i saradnje sa MAXI marketima, kad je u pitanju edukacija o pravilnoj ishrani dece i poreklu hrane.

Food Revolution danas

2017-te godine, dan obeležavanja revolucije hrane izostao je u Velikoj Britaniji, dok je u svetu obeležen individualno na nivou svakog od zvaničnih ambasadora inicijative. Negde krajem 2018-te, Jamie je, usled novčanih problema i zvanično prekinuo svoj rad i doprinos inicijativi, ostavivši nama ambasadorima da je nastavimo na lokalnom nivou.

Moj lični doprinos svemu ostao je do danas, na način na koji najbolje umem i znam. Na ovom sajtu, kategorija Food Revolution posvećena je svim temama i člancima koji se tiču ishrane dece i odraslih, pravilnih izbora hrane, vesti i novina na tom polju.

revolucija hrane logo beograd

U nadi da vas i dalje zanimaju teme iz ove oblasti, dajem obećanje da ću se više aktivirati i blagovremeno donositi relevantne i korisne informacije, deliti recepte i novine iz lokala i sveta 😊 A vas pozivam da mi šaljete sve što smatrate korisnim i zanimljivim što bi moglo doprineti da se – makar u lokalu – više ljudi motiviše na zdravije promene u ishrani i načinu života.


Podeli dalje
Tagovi

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook