Food Revolution

9 saveta za manje bacanja hrane

9 saveta za manje bacanja hrane
Podeli dalje

Šta je to što svako od nas može da uradi da dovede do manje bacanja hrane i tako uštedi, doprinese očuvanju prirodne okoline i stekne jednu korisnu naviku?


Bacanje hrane je definitivno postalo globalni problem koji se tiče svih nas. Kupujemo više nego što nam treba, ne pojedemo sve što spremimo ili poručimo u restoranu, ne rukovodimo sa namirnicama kako treba. Sve to dovodi do jednog frapantnog podatka a to je da godišnje trećina ukupno proizvedene hrane propadne i baci se.

Kako to promeniti i kako uticati na to da ne bacamo hranu?

Za početak, usvojite sledeće navike i vremenom će se doći do toga da bude manje bacanja hrane.

#1 Manje porcije. Bilo da kuvate kod kuće ili jedete u restoranu, pravite i naručite manje porcije. Tako ćete biti sigurni da ćete sve pojesti i nećete se dovesti u situaciju da ostatak bacite.

#2 Ne ostavljajte ništa za sobom. Ako i bude ostataka, ne bacajte ih već iskoristite za neko drugo jelo ili pojedite kasnije.

#3 Kupujte samo ono što vam treba. Pravite liste i pridržavajte se spiska, tako ćete smanjiti šanse za bespotrebnim bacanjem.

manje-bacanja-hrane-rafovi u supermarketu

#4 Odbacite predrasude. Samo zato što nešto na izgled ne deluje lepo, ne znači da nije i ukusno. Ovo se najviše odnosi na voće i povrće. Ako se ne kupi, ono koje ne izgleda „savršeno“ i ne proda se, u 99% slučajeva završi na smetlištu.

#5 Proverite frižider. Hranu u frižideru čuvajte na temperaturi od 1 do 5 stepeni za optimalnu svežinu i dugotrajnost istih.

#6 Pravilan redosled. Kad slažete namirnice, bilo u frižideru ili na policama, sledite pravilo da ono što ste ranije kupili prvo potrošite i obrnuto. Neka vam starije namirnice budu prve pri ruci, tako ćete se osigurati da ih upotrebite pre isteka roka. A kad smo kod rokova..

manje-bacanja-hrane-hrana za decu u supermarketu

#7 Pravilno čitanje deklaracija. Upotrebljivo do znači da hranu možete koristiti samo do tog krajnjeg roka, dok Najbolje upotrebiti do označava rok do kog je ta hrana optimalnog kvaliteta, ali se nakon isteka još neko vreme može koristiti.

#8 Kompostirajte. Pojedina hrana (i njeni ostaci) može biti iskorišćena kao kompost, odnosno prirodno organsko đubrivo koje možete upotrebiti za svoje sobne biljke ili u njemu zasaditi neko povrće na terasi.

#9 Donirajte hranu. Ova opcija možda i nije baš najsjajnije rešenje na našem podneblju, ali od viška ili ostataka hrane uvek možete napraviti neko novo jelo i odneti ga familiji ili prijateljima.

Kao što sam rekla, problem postoji i prilično je veliki. Od nas dosta toga zavisi i svako pojedinačno može dati doprinos da se posledice bespotrebnog bacanja hrane umanje, ako ne i iskorene.

Ako ste zainteresovani za više detalja ili radite u kompaniji koja bi imala koristi od jednog predavanja i/ili radionice na ovu temu, kontaktirajte me da dogovorimo termin.

Predavanje je spremno i već održano za članove IKEA FAMILY kluba u julu ove godine.

 


Podeli dalje

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook