Food Revolution

Šta je revolucija hrane?

Šta je revolucija hrane?
Podeli dalje

Šta je revolucija hrane i zašto nam je potrebna? Evo osnovnih detalja uz poziv da se priključite globalnoj Food Revolution akciji.

Pristup dobroj, svežoj, kvalitetnoj hrani je ljudsko pravo svakog deteta, ali smo trenutno u situaciji da potpuno podbacujemo na tom polju. Zašto? Milioni dece širom sveta jedu pogrešnu hranu, dok u isto vreme, milioni dece nemaju dovoljno kvalitetne hrane koja im pomaže u rastu i razvoju. Zbog toga postoji akcija kao što je Food Revolution, akcija koja treba da nas ujedini na globalnom nivou i učini da budemo jedan veoma moćan glas koji će primorati vlade i kompanije širom sveta da kreiraju jedno bolje, kvalitetnije i srećnije okruženje za svu našu decu.

A ta promena kreće upravo od nas samih, počinje od naše, vaše, svačije kuhinje: malim koracima do velikih pobeda. Kako?

Ovogodišnje obeležavanje Food Revolution Day posvećeno je kvalitetnoj hrani kuvanoj od samog početka i zbog toga je Jamie Oliver sa svojim timom kreirao set od 10 recepata koji predstavljaju osnovu svake kuhinje i u čijoj pripremi mogu učestvovati i sama deca. Recepte možete preuzeti i pogledati ovde.

revolucija-hrane-v2

U svetu u kojem 41 milion dece ispod 5 godina ima problem sa prekomernom težinom, dok je oko 159 miliona neuhranjeno, krajnje je vreme da uradimo nešto. Svako od nas bi tebalo da zauzme stav i napravi radikalne promene – ma kako one male bile – u tome da promenimo svoju i ishranu svoje dece na bolje. Da li će to biti kupovina namirnica od lokalnih prodavaca, a ne iz uvoza; češće kuvanje hrane; izbacivanje procesuirane hrane i one koje imaju mnogo šećera; koliko ko može i ume, svaka promena se računa i važna je. Jer, jednom kad krenemo od sebe, inspirisaćemo i druge i tako napraviti krug koji će se širiti sve više i uticati na to da kolektivna svest krene da se pomera u tom smeru zdravije i kvalitetnije ishrane. Samo tako možemo naterati kompanije i vlast da stave prst na čelo i možda, samo možda, krenu i sami da menjaju kvalitet ishrane i života svih nas na bolje.

Počnite iz svoje kuhinje, naučite decu važnosti hrane, spremajte sa njima, pravite porodična i prijateljska okupljanja, edukujte svoje okruženje i, mic po mic, primetićete da se dešavaju predivne stvari. I, možda će vam sve to delovati kao malo i nedovoljno – ali nije; svaki čovek, svako dete koje ste inspirisali da bar malo promeni navike u ishrani je korak više ka tome da svi to uradimo.

I vi sami se možete pridružiti revoluciji hrane, gde god se nalazite i to tako što ćete dan započeti pripremom tako jednostavnog, a tako nutritivno važnog i kvalitetnog obroka – omleta iliti kajgane – jedan od najzdravijih oblika brze hrane 🙂 Čak postoji i jedno online takmičenje kojem se pridružuju ljudi iz celog sveta – dovoljno je da napravite nacionalni omlet/kajganu na način na koji vi to radite, sa sastojcima koje volite da umešate, fotkate i okačite na društvenim mrežama uz hashtag #FoodRevolution.

revolucija-hrane-v1

Sve što vas zanima o ovoj akciji kao i način pridruživanja možete saznati na zvaničnom sajtu Jamieve organizacije, a lokalna revolucija hrane vas čeka na Facebook stranici Food Revolution Belgrade, kao i ovde.


Podeli dalje

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook