Kuhinja

Brzi kolači iz karantina – tzv. Karantinke

Brzi kolači iz karantina – tzv. Karantinke
Podeli dalje

Na pitanje kako bi mogli da izgledaju brzi kolači iz karantina, dohvatili smo se starih recepata i pronašli jedan za školjkice koji nam se učinio adekvatnim za datu priliku.

Ako ste danas u najboljim godinama, sigurno se sećate „veselih“ devedesetih i tada popularnog embargo kolača. Eee, kako smo ni iz čega pravili svašta! Poučena tim iskustvom, želela sam da i ovaj period u kojem smo se svi našli, obeležim i „uvežem“ za nešto slatko, pa je tako izbor pao na ove školjkice kolače koje smo od milošte prozvali Karantinke, radnog naziva Školjke ili Biseri u karantinu – kako nam je predložila Brankica sa Twittera 😊

Elem, za ove kolače ne morate biti apsolutno nikakav virtuoz u kuhinji, prave se od svega 4 sastojka i, u zavisnosti čime ih filujete, mogu biti posni i mrsni. Mi ih pravimo u obe varijante i toliko su dobri da nestanu za maksimum 10 minuta.

Mera koju predstavljam dovoljna je za 30 karantinki, u zavisnosti od vaših potreba, članova domaćinstva ili gostiju, uvećavajte za 2 do 3 puta.

Potrebno:

  • 330g brašna
  • ½ praška za pecivo
  • 170ml ulja
  • 80ml tople vode

Za nadev: marmelada od kajsija (ili po želji), Nutela (Linolada)

Šećer u prahu

Kako se spremaju brzi kolači iz karantina?

U širem sudu ili vangli pomešajte toplu vodu i ulje, a potom dodajte brašno u koje ste umešali prašak za pecivo. Zamesite testo varjačom, a potom i rukom, gotovo je kad primetite da se odvaja od posude u kojoj se meša. Umešano testo je toplo i masno, ali konzistentno, kao na fotografiji ispod:

brzi kolači iz karantina - testo

Ako vam se čini da je suvo, dodajte još malo vode, ako je previše retko, dodajte malo brašna.

Nakon što ste ga umesili, sručite ga na ravnu površinu koju ste prethodno pobrašnjavili i razvucite ga oklagijom do debljine otprilike 0,5cm ili nešto tanje. Ja to radim proizvoljno, a kako sam pravila i nešto deblje i tanje, uvek preporučujem da testo bude tanje, ukusnije je.

Modlom za kolače ili čašom izvlačite oblike koje ćete filovati bilo marmeladom od kajsija ili nekim drugim filom po želji (kako je samo testo posno, od fila zavisi da li će karantinke biti posne ili mrsne):

Nafilovane oblike spojite pritiskajući krajeve i ivice ojačajte tako što ćete ih – celom dužinom – istiskati viljuškom. Ovako spremne kolačiće pecite 15 do 20 minuta na 200 stepeni u unapred zagrejanoj rerni.

preklopljene karantinke
Preklopljene Karantinke

Nama rerna kao da otkazuje poslušnost, pa nam je za ove brze poslastice potrebno oko 20 minuta, a ako niste sigurni, kolači su gotovi kad počnu da poprimaju blagu krem (svetlo braonkastu) boju.

Sačekajte minut-dva, a potom kolače uvaljajte u šećer u prahu i služite – verujte da nećete dočekati da vidite kakvi su kad se malo ohlade, poječšće se čim pre!

brzi kolači iz karantina
Gotove Karantinke

Nadam se da će se ovi brzi kolači iz karantina dopasti i vama i vašim ukućanima – šaljite nam fotografije i utiske kako su vam ispali.


Podeli dalje

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook