Kuhinja

Čokoladni depresivni kolač

Čokoladni depresivni kolač
Podeli dalje

Iako neobičnog naziva, ovaj depresivni kolač je sve samo ne takav! A nakon što saznate kako se lako pravi i koliko je ukusan i sami ćete se uveriti u to 😊

Možda nećete rasterati depresiju ali ćete se svakako osladiti uz istoimeni kolač koji se negde naziva još i ludim kolačom (još uvek nam nije jasno u kojoj su vezi mentalno zdravlje i kolači). Ipak, za ovaj konkretni kolač znamo da ime nosi zbog toga što je nastao u vreme Velike depresije – nešto kao embargo kolač  devedesetih ili karantinke za vreme pandemije.

Za ovaj recept nisu vam potrebni ni mleko, ni jaja, a ni mikser, već nekoliko sastojaka koje svi imamo kod kuće, mutilica i svega par minuta na raspolaganju.

Potrebno:

1 ½ šolja brašna

1/3 šolje kakaoa

1 šolja šećera

1 kašičica praška za pecivo

½ kašičice soli

1 kašičica sirćeta

1 kašičica ekstrakta vanile

1/3 šolje ulja

1 šolja vode

Za preliv:

Puding ili preliv od čokolade po izboru

Šarene ili čoko mrvice

/1 šolja = 250g/

čokoladni depresivni kolač

Priprema depresivnog kolača

Zagrejati rernu na 180 stepeni i za to vreme namastiti pravougaonu posudu ili pleh i u njemu pomešati suve sastojke, a potom napraviti 3 razmaknuta udubljenja. U njih dodati sirće, ekstrakt vanile i ulje i sve umešati, a potom dodati vodu i ponovo umešati da se dobije kompaktna smesa.

Peći 30 do 35 minuta ili dok čačkalica ne ostane suva nakon što je zabodete u testo. Pre premazivanja pudingom ili prelivom sačekati da se kolač potpuno ohladi.

Isprobajte i javite nam kako vam se dopada!


Podeli dalje

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook