Gastronomija

14 stvari koje niste znali o jagodama

14 stvari koje niste znali o jagodama
Podeli dalje

Ovo sigurno niste znali o jagodama! U jeku njihove sezone, donosimo vam neke zanimljivosti o ovom slasnom voću.

 

Food Republic je mesto na kojem se često informišemo o svemu što se tiče namirnica, hrane i njene pripreme. Ovoga puta, naučili smo nešto o jagodama i evo 14 stvari koje niste znali o ovom voću.

 

#1. Jagode su jedino voće koje ima semenke spolja i prosečna jagoda je “ukrašena” sa čak 200 semenki!

#2. Jagode se i ne smatraju bobičastim voćem, poput borovnica, malina, grožđa – jer semenke ima na spoljnoj strani; tehnički, svako to seme botaničari smatraju zasebnom voćkom!

#3. Jagode pripadaju porodici ruža, u šta se i sami možemo uveriti ako naiđemo na njihov žbun – mirišu jednako slatko kao što su ukusne.

#4. Jagoda je višegodišnja biljka i ostaje produktivna i do 5 godina.

#5. Amerikanci prosečno pojedu 2kg jagoda godišnje (nismo pronašli informaciju za našu zemlju) i u jednom istraživanju 9-ogodišnjaka, više od pola ih je navelo kao omiljeno voće.

#6. Belgija ima muzej posvećen jagodama u čijem gift shopu možete kupiti sve – od džema od jagoda pa do piva od jagoda.

#7. Amerikanci su (navodno) jeli jagode mnogo pre nego što su evropski doseljenici stigli; kao prvo prolećno voće, jagode su se jele sveže urbane ili umešane u kukuruzni hleb.

#8. U antičkom Rimu, za jagode se mislilo da imaju lekovita svojstva i koristili sui h, između ostalog, za lečenje: depresije, nesvestice, groznice, kamena u bubregu, lošeg zadaha, zapaljenja grla.

#9. Jagode se u Francuskoj smatraju za delotvoran afrodizijak i služile su se mladencima na venčanju u obliku kremasto slatke supe.

#10. Za jagode se veruje da smanjuju rizik od srčanih oboljenja, kao i nekih oblika raka. Ovo voće ima malo kalorija, a visok sadržaj vitamin C, B6, K, bogato je vlaknima, folnom kiselinom, kalijumom i amino kiselinama.

#11. Jagode sadrže i visok nivo nitrata, koji povećavaju protok krvi i kiseonika do mišića. Istraživanja pokazuju da konzumiranje jagoda pre vežbanja povećava izdržljivost i utiče da sagorevamo više kalorija.

#12. Kalifornija proizvodi oko 80% jagoda u čitavoj Americi, što je oko 900 miliona kg! U Srbiji se, primera radi, godišnje proizvede oko 30.000 tona jagoda.

#13. Za čuvanje svežih jagoda, najbolje je očistiti im peteljke i oprati ih; ali ako planirate da ih držite u frižideru, sačekajte sa tim dok ne poželite da ih pojedete, pošto im ispiranje ubrzava kvarenje.

#14. Ako niste znali, jagode mložete i da ukiselite, naročito one nedozrele, pa i zelene. A ako su prezrele – ni tada ih nemojte bacati – napravite džem!


Podeli dalje

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook