Gastronomija

Brokoli

Brokoli
Podeli dalje

Iako je tek poslednjih godina postao jako popularan i rado korišćen u ishrani, brokoli odavno postoji u prirodi; posredstvom Wikipedie, saznali smo da potiče iz Male Azije i da je u Evropu stigao još u 16. veku.

 

Ovo cvetno povrće pripada redu divljeg kupusa, a raste i razvija se poput karfiola. Kao i pomenuto povrće, brokoli se može konzumirati sirov i kuvan/pečen/dinstan/pržen. Jede se sve – i glava (cvetovi) i stabljika, a ukus je sličan ukusu kupusa.

Brojni su razlozi za prisustvo brokolija u modernoj kuhinji.
Ovo povrće je odličan izvor biljnih vlakana, minerala (cink, natrijum, kalijum, kalcijum, fosfor i ferum) i vitamina (B1, B2, B6, C,E provitamin A). Pored toga, naučnici su utvrdili (nakon 300 urađenih ispitivanja) da je ovo povrće odličan i učinkovat borac u borbi protiv raka, kao i da direktno pozitivno utiče na metaboličke probleme u organizmu:

 

1.    hronična upala
2.    oksidativni stres
3.    neodgovarajuća detoksikacija

 

I, mada ovi problemi još uvek nisu u većoj meri zastupljeni u zdravstvu, otkriveno je da upravo ova kombinacija, između ostalog, utiče na pojačan rizik od raka. Zbog svojih lekovitih sastojaka, kao i činjenice da je odličan antioksidant, brokoli je jako bitno unositi u redovnu ishranu. Istraživanja su pokazala da je brokoli dobar u otklanjanju toksina iz organizma; pomaže u otklanjanju asmatičnih tegoba i, uopšte, kod bolesti pluća i umanjuje alergijske reakcije; ima značajnu ulogu u lečenju anksioznosti i depresije; pomaže u otklanjanju stresa i još mnogo toga. Više detalja možete potražiti na informativnom sajtu Natural News.

brokoli_v

Kao što smo već napomenuli, brokoli se može jesti i u sirovom i u kuvanom stanju; međutim, kuvanjem i pripremanjem na ostale načine, znatno se uništava sulforafan – jedinjenje koje u organizmu aktivira gene koji stvaraju antioksidante za otklanjanje toksina i slobodnih radikala iz tela. Takođe, ovo jedinjenje je uzrok za niže stope nekoliko vrsta raka, kod osoba koje konzumiraju brokoli, u odnosu na one osobe koje ga nisu uvrstile u svoju redovnu ishranu. Preporučena priprema brokolija je da se obari 3-4min na pari, kako bi se, u što je većoj meri, sačuvali svi zdravi sastojci. Pored toga, može se pripremati i u mikrotalasnoj i kratko propržiti.

Nutritivne vrednosti (pola šolje sveže obarenog brokolija):

kalorije 23
dijetalna vlakna 2.4 g
proteini 2.3 g
ugljeni hidrati 4.3 mg
vitamin C 49 mg
folna kiselina 53.3 nanograma
kalcijum 89 mg
gvožđe 0.9 mg


Podeli dalje

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook

Zaprati nas na Instagramu