Gastronomija

Esmeralda Special Geisha – zvanično najskuplja kafa stigla u Srbiju!

Esmeralda Special Geisha – zvanično najskuplja kafa stigla u Srbiju!
Podeli dalje

Čuvena sorta kafe Esmeralda Special Geisha, čije prženje i prodaju poznavaoci i ljubitelji kafe širom sveta, od Hong Konga i Singapura do Njujorka i Los Anđelesa, najavljuju mesecima unapred, stigla je u Srbiju. Zvanično najbolja i najskuplja kafa na svetu koja se u čuvenom Klatch Coffee Café-u u Los Anđelesu služi u privatnoj sobi za degustaciju, po ceni od neverovatnih 55$ za jednu dozu, od danas je dostupna ljubiteljima kafe u Srbiji. U Café&Factory, poslužena je prva doza jedinstvene sorte kafe Esmeralda Special Geisha u Beogradu koja se uzgaja na nadmorskoj visini od 1650 do 1800m, u dolini Boquete ušuškanoj odmah do vulkana Baru i nakon procesa obrado pakuje u vakuum pakovanja, a zatim u kutije. 

“Esmeralda Special Geisha je nešto zaista posebno. Ispijanjem jedne šoljice ove kafe o kojoj priča ceo svet. Momentalno osetite karakteristične tonove breskve, kupine, jasmina i ostalih voćnih aroma, ona ima toliko specifičan i intenzivan ukus da će oduševiti čak i amatere u svetu kafe. Ponosni smo što ovakav raritet doveli u Srbiju” 

Dejan Bošković, direktor Mlin Produkt i uvoznik kafe za Srbiju

Sorta kafe Geisha potiče iz Etiopije, ali prepoznatljivo poreklo kafe Esmeralda Special Geisha vezuje se za Panamu i čuvenu porodicu uzgajivača kafe Peterson. Sada već davne 2002. godine, Daniel Peterson se, nakon studija, vratio na porodičnu farmu La Esmeralda u Panami i preuzeo odgovornost za uzgoj kafe. Otkrio je da samo nekoliko biljaka (oko 3%), posebnog varijeteta Geisha, daje veću svežinu i kiselost u poređenju sa ostalom kafom na farmi, selektivno je brao kafu sa delova farme za koje je smatrao da su najbolji, a zatim isprobavao sve te kafe, birajući samo najbolje i mešajući ih u male lotove kao Esmeralda Special Geisha.

Priprema Esmeralda Special Geisha kafe

Zrna ove kafe ručno se skupljaju sa drveta Geisha, zatim se suše na betonu u suvom i prohladnom okruženju. Esmeralda Special Geisha je 2017. godine dostigla neverovatnu cenu od 601$ za 1 lb (453 g), prethodno osvajavši prestižno takmičenje za najbolje sorte kafa Best of Panama u kontinuitetu od 2004. do 2007. Godine. Njena cvetna aroma i kiselost, sa toliko svilenkastim i elegantnim ukusom i senzornim karakteristikama  koje nijedna druga kafa iz Centralne Amerike do tada nije imala, obezbedili su joj  rekordnu cenu za prodaju kafa na aukciji. 

Od sada, u ovoj jedinstvenoj kafi možete uživati u svim Café&Factory objektima u Beogradu.


Podeli dalje
Tagovi