Gastronomija

Hrana koja pojačava sreću

Hrana koja pojačava sreću
Podeli dalje

Zaboravite na fast-food restorane i njihove happy meal obroke – u zdravoj hrani se nalaze pravi srećni obroci! Koji, pitate se – otkrićete ako pročitate tekst koji sledi.
 
 


Zaboravite na fast-food restorane i njihove happy meal obroke – u zdravoj hrani se nalaze pravi srećni obroci! Koji, pitate se – otkrićete ako pročitate tekst koji sledi.

Hrana može da ima neposredan i trajan efekat na mentalno zdravlje i ponašanje, zbog načina na koji utiče na strukturu i funkcije mozga, navodi se u izveštaju američke Fondacije za mentalno zdravlje. Otud i ne čudi što stimulansi poput kofeina i šećera uveliko pojačavaju adrenalin i euforiju nakon čega se – kad njihovo dejstvo prođe, osećamo gore nego pre. Umesto toga, držimo se one krilatice „Ono smo što jedemo“ i pređimo na takvu ishranu, zahvaljujući kojoj ćemo biti i srećne i zdrave. Zato, zaboravite na fast food restorane i njihove happy-meal obroke – okrenite se zdravoj hrani!

1.    Šaka oraha dnevno sasvim dovoljna „doza“ za borbu protiv depresije, za jačanje kostiju i zuba, novi rast ćelija, kao i unapređenje funkcija insulina u organizmu. Orasi su bogati mineralima magnezijuma, zahvaljujući čemu ćete se osećati bolje, sposobnije i energičnije. Istraživanja su pokazala da polifenoli i drugi antioksidansi u orasima poboljšavaju memoriju, organizacione i matematičke sposobnosti – što možete isprobati ako se prihvatite Sudoku-a ili neke druge slagalice.

2.    Bio crtani lik ili ne, tek Popajev savet je za apsolutno prihvatanje – spanać je bogat folnom kiselinom koja jača imuni sistem i poboljšava protok krvi, što Vas čini energičnijom i bolje raspoloženom. Osim toga, konzumiranje spanaća smanjuje stres, a štiti i od kancerogenih bolesti.
3.    Sir je hrana bogata kalcijumom, proteinima i cinkom koji, između ostalog, poboljšavaju zdravlje kože i kose, čineći Vas mlađom, samim tim i srećnijom (ako ni zbog čega drugog – a ono zbog rezultata podmlađivanja) – treba li reći šta više od toga?
4.    Hleb od celih zrna je baš ono što Vam treba za energiju jer, teško je biti srećan uz umor. Hleb od celih zrna bogat je selenom – mineralom koji suštinski jača imuni sistem i bori se protiv slobodnih radikala. Osim toga, efikasan je u borbi protiv kancerogenih oboljenja i svakako je za preporuku.
5.    Banane, bogate vitaminom B i potasijumom su odlične za davanje energije, bolju probavu i blagotvorne za centralni nervni sistem. Osim toga, banane su dobre u obnavljanju ćelija, što je važno za kožu, kosu i nokte.
6.    Losos je bogat Omega-3 masnim kiselinama koje smanjuju krvni pritisak i holesterol, upale tkiva tela, povezani su sa zdravim razvojem mozga, nervnog sistema i očiju i još mnogo toga. Konzumiranje lososa jednom nedeljno učiniće Vas nasmejanim i zdravim.
 
 

Podeli dalje

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook