Gastronomija

Humus na domaćoj trpezi

Humus na domaćoj trpezi

Humus na domaćoj trpezi? Nakon jučerašnjeg događaja u organizaciji DTD Ribarstva i uz degustaciju jela koja su nam pripremili Maja Vitki Gurman i Aleksandra Stefanović iz Porodičnih gastronomija, svakako se slažemo.

Postoji bar jedan stav koji ujedinjuje sve nutricioniste, što su i svetska istraživanja pokazala: humus, bliskoistočni specijalitet od leblebija, izuzetno je zdravo jelo koje se uklapa u sve kuhinje i sve režime ishrane. Hrono, LCHF[1], bezglutenska ili veganska ishrana,  priprema svakodnevnih jela, domaćih specijaliteta i porodičnih gurmanluka – u svim ovim načinima ishrane može se koristiti humus što su, na druženju sa novinarima i blogerima “Volim humus”, pokazale blogerke Maja Petrović (@VitkiGurman) i Aleksandra Stefanović (@PorodicneGastronomije).

humus-na-domacoj-trpezi-v

Humus je tradicionalno bliskoistočno jelo koje se pravi od leblebija, limunovog soka, tahinija (susamove paste) i belog luka. Ovaj delikates postaje sve popularniji i na domaćim trpezama, a nutricionisti ga rado preporučuju jer je dobar pratilac svakog zdravog režima ishrane.

Na druženju koje je organizvala kompanija DTD Ribarstvo, proizvođač Ribella Hummusa, nutricionistkinja Milka Raičević istakla je da humus preporučuje trudnicama, dijabetičarima, sportistima, onima koji su na dijeti, a često i deci: „Sportistima, posebno zbog proteina i vlakana u leblebijama. Za dijabetičare humus je dobar izbor jer ima nizak glikemijski indeks. Takođe, humus je biljni izvor proteina, pa može predstavljati odličnu zamenu za meso”.

Česta zabluda je da se ovaj specijalitet koristi samo kao namaz uz hleb. Humus se koristi i kao preliv za salatu ili za pastu, kao dip, tj. umak, ili kao prilog uz meso i ribu.

Blogerke Maja Petrović i Aleksandra Stefanović pokazale su novinarima kako one kombinuju humus u pripremi namirnica. „Koristim ga kao zamenu za neke namaze, zato što je zdraviji od mlečnih namaza, ima bogat ukus i može dobro da se kombinuje“, rekla je Aleksandra Stefanović.

Kompanija DTD Ribarstvo je jedina u Srbiji koja industrijski proizvodi humus već četiri godine. „I u industrijskim uslovima moguće je proizvoditi zdrav proizvod. Humus koji mi pravimo ne sadrži aditive ni veštačke boje i, prema ispitivanjima Instituta za tehnologiju hrane, Ribella hummus sadrži značajnu količinu gvožđa, vitamina i minerala“, rekla je Ana Luković iz DTD Ribarstvo.

humus-na-domacoj-trpezi-v1

Ribella Hummus prisutan je i na tržištima Hrvatske, Makedonije a od nedavno i na tržištu Bosne i Hercegovine, gde je jedini zastupljeni proizvođač humusa. DTD Ribarstvo najavljuje za sledeću godinu lansiranje novih i inovativnih proizvoda koji će obogatiti ponudu zdrave hrane na tržištima Srbije i regiona.

Save

Fb komentari
Tagovi

Facebook

Zaprati nas na Instagramu