Gastronomija

Ishranom protiv vrućine

Ishranom protiv vrućine
Podeli dalje

lubenicaVerujem da ste dosad i sami shvatili kako je konzumiranje sladoleda na visokim temperaturama samo trenutno rashlađenje, nakon čega Vam je samo još više vućina. Nakon što organizam svari i uskladišti te unete kalorije, temperatura tela će porasti, ostavljajući nas u još većem ‘nebranom grožđu’. Dakle, šta možemo jesti a da nas rashladi i osveži?

Verujem da ste dosad i sami shvatili kako je konzumiranje sladoleda na visokim temperaturama samo trenutno rashlađenje, nakon čega Vam je samo još više vućina. Nakon što organizam svari i uskladišti te unete kalorije, temperatura tela će porasti, ostavljajući nas u još većem ‘nebranom grožđu’. Dakle, šta možemo jesti a da nas rashladi i osveži?
#1 Nana
Osim što je zdrava i višestruko korisna, nana je poznata i kao sastojak koji uspešno rashlađuje. Bilo da konzumirate čaj od nane – koji će Vas smiriti, osvežiti i rashladiti; ili je koristite kao sastojak u salati sa lososom, krastavcem i malo belog pilećeg mesa – učinak će biti podjednako ukusan, koristan i dobar.

#2 Maline
Budući da sadrže i do 85% vode, maline su odlične za rashlađivanje organizma. Zbog takvog svog svojstva, još od davnina, maline se koriste za snižavanje visoke temperature i ostalih febrilnih stanja, kao i za uspešno osveženje i rashlađivanje pri visokim letnjim temperaturama. Najbolje je konzumirati ih sveže ili u vidu prirodnog soka.

#3 Začinjena hrana
Nisu blesavi oni Indijci, Tajlanđani i ostali Azijati što obilato konzumiraju začinjenu hranu. Zašto? Jedan od glavnih sastojaka koji se nalazi u ljutim začinima (naročito u paprici) kapsaicin utiče na pojačano lučenje endorfina, kao i pojačano znojenje – što pomaže organizmu u procesu rashlađivanja.

#4 Povrće i voće
O značaju povrća malo toga je ostalo nedorečeno, ali možda niste znali da je određeno povrće naročito pogodno jesti pri velikim vrućinama. Povrće bogato vodom – poput krastavca, zelene salate, rotkvica i slično – naročito su pogodne jer rehidriraju i rashlađuju u isto vreme. Još ako ih iskombinujete sa jogurtom ili pavlakom, mmm…ukusno, sito i sasvim dovoljno na ove letnje vreline. Ista stvar je i sa voćem. Jabuke, kruške, dinje i lubenice – navalite na  njih dok im je još sezona; uživajte u spravljanju voćnih salata, zdravoj ishrani i osećaju hladnoće koju konzumiranjem  pružaju.

Kao zaključak, možemo izvesti činjenicu da je dovoljno ishranu bazirati na namirnicama bogatim vodom, izbaciti meso koje poprilično teško pada kada se konzmira pri visokim temperaturama i – uživanje je potpuno. A, osim toga, uz ovakvu ishranu, popravićete stanje organizma i pozitivno uticati na dobijanje i održavanje vitke linije.


Podeli dalje

Ostavite komentar

Click here to post a comment