Gastronomija

Jeste li za brunch?

Jeste li za brunch?
Podeli dalje

Preskočili ste doručak, ali je još rano za ručak, a ne biste ni da užinate..hmm, a možda ste za brunch? Šta je brunch, kad i kako je nastao – raspitala sam se, istražila i prenosim vama.

 

Možda ste, kao većina ljudi, mislili da je brunch ’izmišljotina modernog doba’, međutim istina je da bunch datira još iz 1895. godine! Krivac za ovaj međuobrok je izvesni engleski pisac, Guy Beringer i njegov mamurluk. Naime, u svom članku za britanski Punch magazin, Beringer je te davne 1895. godine napisao kako bi obrok serviran oko podneva bio idealna zamena za rani nedeljni doručak, a time i odlična stvar za mamurluk od prethodne noćne zabave, dozvoljavajući gospodi da se dobro naspavaju i odmore, a zatim uživaju u lakom obroku i prepričavanju dogodovština. Jednom rečeno napisano, vrlo brzo je postalo popularno i odomaćilo se širom Velike Britanije. Amerikancima i ostatku sveta, trebalo je nešto duže vremena; dok danas brunch predstavlja sve samo ne lek za mamurluk gospode. Sam naziv brunch izveden je od reči breakfast (doručak) i lunch (ručak) i odnosi se na kasni doručak ili rani ručak.

 

Danas, brunch se obično služi između 10:30/11h pa do 13:00/13:30h i uključuje čaj, kafu ili đus, peciva i pite, sveže voće i povrće, jaja – slično doručku ali u drugo vreme. I, dok doručak najčešće svi konzumiramo s’ nogu, brunch je obrok u kojem uživamo na tenane i u društvu. Na zapadu, bunch je karakterističan za nedeljni ’lenji dan’; kod nas nije neobično da se razni poslovni dogovori obavljaju baš uz brunch tokom radne nedelje. Vikend brunch karakterističan je za porodična i prijateljska okupljanja; može se reći da polako preuzima ulogu od tradicionalnog nedeljnog ručka – barem u glavnom gradu i iz mog iskustva, kao i kroz razgovor sa prijateljima.  U vreme kada nam tempo života diktira sve, uključujući i ono malo slobodnog vremena, ljudi se radije opredeljuju za brunch susrete, nego za druženje kod kuće – znajući da to uključuje i ponekad višesatno pospremanje doma, za sat-dva ugodnog viđanja.

jeste-li-za-brunch-v

Nije redak slučaj da beogradski restorani imaju specijalnu nedeljnu ponudu brunch obroka koji se obično služi između 12h i 18h. Po specijalnoj ceni, u ponudi su razna hladna predjela, peciva i slane-slatke pite, salate, lake supe i čorbe, kao i paste, voćne salate i kolači. Obroci su, naravno, po specijalnim cenama i, pored topli napitaka i sokova, uključuju i vina. Neki od njih su i Colonial Sun, restoran Opera, Focaccia Private Room & Lounge u hotelu Hyatt, restoran hotela IN.


Podeli dalje

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook

Zaprati nas na Instagramu