Gastronomija

Kako naručiti vino u restoranu?

Kako naručiti vino u restoranu?
Podeli dalje

Kako naručiti vino u restoranu i ponašati se kao da sve znamo? Ovaj tekst daje vam odgovore na sva pitanja 🙂

 

Zaboravite protokol i classy ponašanje tokom naručivanja i prezentacije vina. Ne želimo da izgledamo otmeno. Niti da impresioniramo devojke. Cilj je prost – u neprijateljskom okruženju restorana koji hoće da nam skine kožu s leđa i iscedi poslednji dinar izboksovati što bolje i što jeftinije 🙂

Let’s face it – pijenje vina u restoranu je dosta skup hobi. Oni koji piju često i puno (khm…), obično znaju šta naručuju, a svoje greške plaćaju iskustvom i dubljim džepom. Za sve ostale, koji ne žele sticati iskustvo o trošku sopstevnog budžeta, evo par saveta koji zaista mogu puno značiti u situacijama kada ručak ili večeru želimo obogatiti flašom (ili dve, tri…) dobrog vina.


Scenario kojim svaka priča počinje je vrlo prost i uvek manje ili više isti.
Osoba zadužena za serviranje (sommelier ili u manjim restoranima običan konobar) prezentuje vinsku kartu i drama počinje. Zdrava pretpostavka je da niste upoznati sa vinskom kartom (odnosno da većinu vina sa iste ne prepoznajete ili niste nikad pili), i ne preterano potkovani činjenicama da je 2004. u dolini Rhone bila odlična za Mourvèdre a 2005. dala najbolji Bordeaux u celoj deceniji – i to na obe obale Gironde. Uz par saveta i jednom malom vežbom koju morate sami za sebe uraditi saznaćete šta da nikad ne radite i i steći rutinu da možete sa vašim domaćinom u restoranu kvalitetno iskomunicirati i dobiti tačno ono sto želite.

Misterija čepa: kada konobar (ili sommelier) spusti čep pred vas ne mirišite ga, jer osim mirisa mokrog čepa ne znam šta drugo možete da očekujete?! Čep služi za vizuelnu inspekciju – ocenite da li je ispravan. Pogledajte ga, ne bi li uočili fizička oštećenja koja bi uzrokovala neispravnost vina. Prstima ga par puta stisnite sa nekoliko strana da vidite da nije isuviše mekan, tačnije suh i mrvljiv iznutra.

kako-naručiti-vino-u-restoranu-v

Pre nego pređemo na pet saveta za naručivanje vina, jedna jako bitna stvar. Da biste dobili vino koje želite ili bar približili kakav tip vina želite, morate ga znati opisati. Opisivanje vina ide jako teško ljudima koji nisu verzirani i obično se tu upletu. Daću par prostih vodilja kojim terminima opisivati vina. Samo ću ih nabacati a vi ćete već prepoznati svoj ukus u tome 🙂

•    Stil vina: Robustno, elegantno… određuje ga sama sorta, na osnovu količine tanina. Tipično robustne sorte su C.Sauvignon, Shiraz, Nebbiolo (Barolo), sl. U “elegantnije” bi spadali Pinot Noir, Game, Barbera i recimo Merlot…

•    Karakter vina: voćno, zemljano, začinsko… donosi ga najviše sam terroir, odnosno izraz koji objedinjuje u sebi sortu, regiju, klimatske uslove i tip zemiljišta. Čak ni početnicima ne bi trebalo predstavljati problem da u omiljenim vinima razlikuju dominantno voćne arome od onih zemljanih/začinskih.

•    Barikiranost: barik (nagorena bačva u kojoj odležava vino) nosi prepoznatljive arome nadimljenosti i nesto diskretnije (prepoznatljive samo utreniranim alkoholičarima izrazito crvenih noseva) vanile, čokolade, raznih tipova drveta i začina. Štancovana juznoamerička (argentinska i čileanska) vina koja se nalaze po supermarketima su po pravilu jako barikirana (tzv. čips).

kako-naručiti-vino-u-restoranu-v3

•    Mirisne note: Bilo bi bolje koristiti ih za opisivanje belih vina, kod crvenih je za početak dovoljno sommelieru preneti vase preference po pitanju stila i karaktera vina. Mirisne note mozete jako lako odrediti kao voćne, cvetne i mineralne (vegetativne). Svako ko je nekad probao neko muskatno ili traminsko vino tačno zna šta znače cvetne arome. Voćne su vrlo jasne za prepoznati, a sve što nisu voćne i cvetne – mora da su mineralne 🙂

Ako krenete u ovim okvirima da “pamtite” vina koja vam se dopadaju, bićete i više nego sposobni da u restoranu u samo par reči date sommelieru dovoljno informacija da vam sugeriše vino koje će sigurno biti po vašem ukusu. Primera radi, dovoljno će biti reći kako se vama dopadaju elegantna i voćna vina sa ne mnogo naglašenim barikom, ili recimo robustna barikirana.


Podeli dalje

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook

Zaprati nas na Instagramu