Gastronomija

Letnja ishrana u trudnoći

Letnja ishrana u trudnoći
Podeli dalje

Kakva treba da je letnja ishrana u trudnoći i na šta se treba obratiti posebna pažnja u vrelim letnjim danima?

 

Kako bi organizam lakše podneo letnje vrućine, ne opterećujte stomak teškom hranom, već tanjir napunite sezonskim namirnicama koje će vam obezbediti neophodne vitamine i minerale. Opštih pravila letnje ishrane trebalo bi da se pridržavaju i buduće mame.

Leto nam donosi najviše opuštanja i odmora, ali i mnogo sezonskih  plodova. A te najrazličitije vrste voća i povrća u kojima možemo da uživamo obezbeđuju nam obilje vitamina i minerala koji podstiču različita korisna delovanja u našem organizmu. U letnjim mesecima voće i povrće su dragocene namirnice jer sadrže i veliki procenat vode a i sve elektrolite koje gubimo znojenjem. Sam organizam tokom vrelih dana traži hranu laganu za varenje, sa više vlakana, a manje masnoća i belančevina. So, suhomesnati proizvodi, pržena i masna jela leti svakako treba izbegavati.

Kako nas leto najčešće asocira na more, a i Svetska zdravstvena organizacija propagira mediteransku ishranu kao jednu od najzdravijih, jer pozitivno utiče na ceo organizam, preporuka je da makar tada uživamo u čarima te kuhinje. Jer, osim što je zdrava, ona je ukusna i na izgled vrlo atraktivna.


Znači, leto je kao stvoreno i za uživanje u ukusnim namirnicama, voću, povrću, semenkama, orašastim plodovima, začinskom bilju, svežoj ribi i plodovima mora. Naravno, posebno treba istaći važnost korišćenja maslinovog ekstra devičanskog ulja, koje zbog visokog sadržaja omega 3 masnih kiselina veoma pozitivno utiče na čoveka – štiti od upalnih procesa, čisti krvne sudove i najbolja je prevencija za bolesti srca i krvnih sudova.


Leti je posebno korisno uživati u kajsijama, breskvama, dinjama, lubenicama, šargarepi, paradajzu, tj. u narandžastom, žutom i crvenom voću i povrću.
Ono sadrži biljne pigmente koji poseduju antioksidativne osobine i podstiču pigmentaciju. Pomažu u prevenciji raka kože i sprečavaju njeno prevremeno starenje.


Mlečni proizvodi sa manjim sadržajem masti osiguraće nam potrebnu količinu kalcijuma i vrednih proteina. Posebno su blagotvorni fermentisani mlečni proizvodi: jogurt, kiselo mleko i kefir koji sadrže enzime, vlakna, vitamine i minerale, kao i probiotske bakterije korisne za održavanje crevne flore, naročito u letnjim mesecima.

Zimsku hranu, kao što su crveno meso, zapržena i masna jela, svakako treba izbegavati. S druge strane, proizvodi od soje lako se vare, dobar su izvor proteina i odlična zamena za životinjske proteine, pa ih treba konzumirati u toplom periodu.

Leti je izuzetno važno unositi dovoljno tečnosti, odnosno vode. Zbog visokih spoljnih temperatura, organizam se više znoji i dolazi do smanjenja vode u ćelijama i do osećaja žeđi. Ali, moramo znati da je onda kada smo osetili žeđ već došlo do delimične dehidratacije.

U toku leta trebalo bi izbegavati  alkoholna, gazirana i zaslađena pića, kao i ona bogata kofeinom, jer mogu povećati dehidrataciju pošto stimulišu izlučivanje vode iz organizma. Zato je tokom leta za nadoknađivanje tečnosti  najbolje koristiti izvorske i mineralne negazirane vode, nezaslađene čajeve i voćne sokove bez dodatog šećera. Iako nam leti najviše prijaju hladni napici, ipak ćemo se bolje rashladiti ako pijemo tečnost sobne temperature.


Vodom protiv prevremenih kontrakcija

Tokom letnjih vrućina, trudnice treba da povećaju unos vode i sokova u organizam kako bi nadoknadile elektrolite koji se gube znojem. Takođe, dovoljan unos vode u organizam smanjuje urinarne infekcije i sprečava zatvor i dehidraciju tela koja u trudnoći može dovesti do ozbiljnih posledica. Pre porođaja telo trudnice proizvodi hormon pitocin, koji je veoma sličan hormonu koji se luči kada je organizam dehidriran. Dehidraciju telo trudnice shvata kao prisustvo pitocina , što može da dovede do kontrakcija. Zato je bitno da buduće mame piju dovoljno vode, pogotovo u trećem trimestru, jer zbog pojačanih kontrakcija usled dehidracije može doći do prevremenog porođaja.

Izvor. Moja beba

Save

Save


Podeli dalje

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook

Zaprati nas na Instagramu