Gastronomija

Menta

Menta
Podeli dalje

Menta, kod nas poznata i pod imenom nana, pravi je dragulj prirode. Ova aromatična biljka ima široku upotrebu i rasprostranjena je na svim kontinentima, osim na afričkom. Menta je sa nama već hiljadama godina, a njeno ime prvi put se spominje u grčkoj mitologiji.
 

 

 

Menta, kod nas poznata i pod imenom nana, pravi je dragulj prirode. Ova aromatična biljka ima široku upotrebu i rasprostranjena je na svim kontinentima, osim na afričkom. Menta je sa nama već hiljadama godina, a njeno ime prvi put se spominje u grčkoj mitologiji. U stvari, postoje dve različite priče – jedna kaže da je nimfu Mentu zavodio Had, bog Podzemlja, zbog čega je kraljica Persefona u nastupu ljubomore pretvorila u biljku, a druga priča opisuje Mentu kao nimfu u koju je bio zaljubljen Pluton koji je, želeći da ugodi ljubomornoj supruzi, svoju nimfu pretvorio u biljku.

Od čaja do slatkiša

mentaMenta je višegodišnja i izuzetno aromatična biljka. Danas u svetu postoji više od 30 različitih vrsta mente, kao i nekoliko hibridnih vrsta, a svima im je zajedničko to što imaju veoma širok spektar upotrebe, pre svega u kuhinji. Iako je na ovdašnjim prostorima najpoznatija i najpopularnija u vidu čaja od nane, menta se koristi i za mnoge druge stvari. Tako se na primer često može videti kao dodatak mesu ili ribi, meša se sa jogurtom, voćem ili se stavlja u slatkiše. Posebno je vole barmeni širom sveta zato što mnogim koktelima daje onaj presudni „touch“, a i izgleda sjajno kao dekoracija. Vrlo je osvežavajuća i daje osećaj „hlađenja“ pa se koristi u mnogim letnjim koktelima, od kojih je svakako najpoznatiji mohito.

Iako se koristi širom sveta, francuska kuhinja je ta koja je upotrebu mente dovela na najviši nivo. Francuzi mentu znalački koriste i u slanim i u slatkim jelima, sosovima i napicima. Možete je koristiti i vi, ali imajte na umu da ako je koristite u svežem stanju uvek je bolje uzeti mlede, sveže, svetlozelene listove. Razlog za to leži u činjenici da su stariji listovi gorki, što vam može pokvariti ukus celog jela. Iako se menta može gajiti kao začinsko bilje u saksiji i tako vam biti uvek dostupna, možete koristi i zamrznute listiće mente. Pravilo je da se oni dodaju jelu neposredno pred kraj kuvanja. Kako je ukus mente vrlo kompatibilan sa ukusom paradajza, veoma često zajedno se nalaze u raznim sosovima i umacima.

Kućna biljka

Može da se sadi u jesen ili proleće, ali je proleće preporučljivije jer se tako mogu izbeći mrazevi. Ipak, to znači i sporiji razvoj biljke, koja za berbu stiže dve nedelje kasnije u odnosu na onu koja je posađena s jeseni. Kada naraste 60 cm, potrebno je odmah pristupiti skidanju listova koji se posle toga ostavljaju na sušenje. Suši se na redovan način, u hladovini sa promajom, ali da nije suviše gusto složena.

Čaj od nane ima umirujuće dejstvo, a osim toga utiče i na izlučivanje urina i želudačnih sokova, i odlično je sredstvo protiv povraćanja. Ukoliko vas muči povećana maljavost, taj problem se može rešiti konzumiranjem nekoliko šoljica čaja od nane svakog dana. Tajna je u tome što se na taj način snižava nivo muških hormona. Muškarcima se ne preporučuje u većim količinama jer, navodno, slabi libido.

 
Mohito (mojito)

koktel mohitoOvaj koktel, poznat i kao omiljeno piće Ernesta Hemingveja, predstavlja pravo osveženje bez obzira na to gde ste.

Sastojci:
4 cl belog ruma
2 cl soka limete
20 cl soda-vode
žuti šećer
listići nane

Sipati šećer, limunov sok i ubaciti listiće nane. Sve to pomešati muddlerom i dodati rum. Na kraju sipati kiselu vodu i kocke leda.

Izvor: City Magazine

 
 

 


Podeli dalje

1 komentar

Click here to post a comment

Facebook