Gastronomija

Pistaći

Pistaći
Podeli dalje

Pistaći imaju jako dugu i interesantnu istoriju. Uzgajani prvo u zapadnoj Aziji, pistaći su poznati kao jedni od najstarijih cvetnih stabala oraha. Zahvaljujući pogodnoj klimi, širili su se preko Blistog Istoka do Mediterana, preko centralnog Irana i zbog svog karakterističnog ukusa, vrlo brzo postaju tražena poslastica

 

Pistaći imaju jako dugu i interesantnu istoriju. Uzgajani prvo u zapadnoj Aziji, pistaći su poznati kao jedni od najstarijih cvetnih stabala oraha. Zahvaljujući pogodnoj klimi, širili su se preko Blistog Istoka do Mediterana, preko centralnog Irana i zbog svog karakterističnog ukusa, vrlo brzo postaju tražena poslastica, naročito među kraljevskim porodicama širom sveta. Legenda kaže da je čak Kraljica od Sabe zabranila “običnim smrtnicima” konzumaciju ove voćke, proglasivši je za isključivo kraljevsku hranu. Opet, prema hrišćanskoj legendi, pistaći su na Zemlju dospeli posredstvom samog Adama.

Pistaći su pustinjska biljka, koja je izdržljiva na visokim temperaturama. Drvo narasta i do 10 metara, a svako stablo prosečno ima 50kg ploda. Sade se u voćnjacima i potrebno je otprilike 7 do 10 godina za neku ozbiljniju proizvodnju, vrhunac u količini ploda postigne se posle 20-ak godina.

Zahvaljujući svom jedinstvenom i karakterističnom ukusu, vrlo su upotrebljivi u ishrani. Koristiese u salatama, kolačima, od njih se prave  sladoled i puding, kao pečeni, dodaci su raznim glavnim jelima.

Osim što su ukusni, pistaći su vrlo zdravi i hranljivi. Dokazano je da blagotvorno utiču na srce, smanjujući nivo holesterola i šećera u krvi; dobar su izvor proteina, bogati su vitaminom B6, bakrom, kalijumom, manganom, dijetalnim vlaknima, fosforom i magnezijumom; odlična je zamena za grickalice i primer deci šta trebaju, između obroka, jesti.


Zanimljivi su i sledeći podaci:

–    28g pistaća sadrži 20% preporučene dnevne doze vitamina B6, što je jednako dvema porcijama avokada, kao i 12% preporučene dnevne doze vlakana;
–    Sadrže više antioksidanata nego porcija zelenog čaja;
–    Nude više luteina (antioksidant neophodan za zdravlje oka), nego tri mandarine, ili čaša soka od narandže;
–    Imaju najniži nivo masnoća i kalorija od svog orahastog voća – jedan pistać sadrži oko 3 kalorije.


U stara vremena
, pistaći su korišćeni i kao lek – bilo je preporučljivo uzimati ga protiv zubobolje i ciroze jetre, a korišćen je i za povećane potencije kod muškaraca.

 


Podeli dalje

1 komentar

Click here to post a comment

Facebook