Gastronomija

Svetski dan hleba

Svetski dan hleba
Podeli dalje

Da li znate za Svetski dan hleba i zašto se proslavlja svake godine 16. oktobra?

Hleb naš nasušni daj nam danas..

Otkad je sveta i veka, hleb je namirnica koja je nezaobilazni deo svake trpeze, nekad (često) i jedini. 16. oktobar je dan kada se proslavlja i obeležava Svetski dan hleba, u čast godišnjice pokretanja Organizacije za hranu i poljoprivredu pri Ujedinjenim nacijama, ali i u čast možda i najstarije namirnice napravljene ljudskom rukom. Pokrenulo ga je Udruženje pekara i poslastičara kako bi odali počast glavnoj hrani svake trpeze širom sveta.

Od davnih dana, hleb predstavlja metaforu za osnovne potrebe i same uslove života širom sveta i, pored primarne uloge, predstavlja i važan ritualni element. Danas, više nego ikada, neophodno je pričati o hlebu, načinima na koje se pravi i koristi, ali i bespotrebno baca. Možda niste znali, ali upravo je hleb namirnica koja se najviše i najčešće baca – prema podacima Ujedinjenih nacija, godišnje se baci gotovo 900.000 tona hleba, što je oko 24 miliona kriški dnevno! Samo u Srbiji, dnevno svako od nas baci četvrtinu hleba!

ženske ruke mese testo - slika za svetski dan hleba

Kako to promeniti?

Za početak, kao što sam pomenula u tekstu ali i na brojnim predavanjima i radionicama, promenite navike u kupovini. Kupujte samo onoliko koliko vam treba i jedite sve što kupite. A ako i kupite suviše, ili vam ostane, zamrznite pre nego se hleb pokvari ili ga iskoristite na drugačiji način. Isecite na kockie i prepecite u rerni i eto vam krutona za salate i čorbe. Izblendirajte i zapecite i dobićete domaće krckave prezle; a gde su prženice, topli sendviči, popara..? A ako vam ni to nije dovoljno, Jamie Oliver ima još korisnih predloga da iskoristite stari hleb, možda vas inspiriše i podstakne na male a korisne promene.

kriške hleba

A u čast i povodom današnjeg dana, kompanija Don Don sa svojim brendom Tvojih 5 minuta organizovala je humanitarnu radionicu u školi za oštećene sluhom Stefan Dečanski, kao i donaciju prihvatilištu za decu. Učenici škole sa pekarskog smera spremali su peciva uz više smetanje nego pomaganje nas starijih, a zajedno smo kasnije otišli u Prihvatilište gde smo nastavili druženje i priču o važnosti hleba, kako ga racionalno trošiti i kako iskoristiti eventualne ostatke koji preteknu.

svetski-dan-hleba-don-don-peciva

I, na moje iznenađenje, deca danas su mnogo više svesnija o trošenju hrane i načinima na koje mogu iskoristiti stari hleb nego mi odrasli. Na svako pitanje koje sam imala po pitanju recepata, čuvanja i odlaganja hrane, pripreme obroka od ostataka imali su jasne, konkretne i korisne odgovore.

svetski-dan-hleba-don-don-peciva-u-prihvatilištu

Na našem Instagram nalogu možete pogledati deo atmosfere sa lica mesta, a više detalja i fotografija ćemo objaviti na našoj Facebook stranici.

I za kraj, iskoristite današnji Svetski dan hleba da razmislite o svojim kupovnim navikama i vidite da li i koliko hleba vam zaista treba, a koliko bacate. Samo zato što nam je dostupno i cenom i raznovrsnošću ne znači da ga treba olako shvatati. Naročito imajući u vidu da samo u Srbiji više od 600.000 živi u siromaštvu i, vrlo često, nema ni za tu četvrtinu kriške dnevno.


Podeli dalje

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook