Gastronomija

Zlatne kapi zdravlja

Zlatne kapi zdravlja
Podeli dalje

U poslednje vreme sve su glasnije priče o tome koliko je maslinovo ulje zdravo. Zahvaljujući svom sastavu ono čuva organizam od najčešće bolesti savremenog života – loših krvnih sudova. Izbor maslinovog ulja u domaćim prodavnicama je sasvim solidan, a evo šta biste još morali da znate o ovom čudesnom proizvodu pre nego što sledeći put krenete u kupovinu.

 

 

U poslednje vreme sve su glasnije priče o tome koliko je maslinovo ulje zdravo. Zahvaljujući svom sastavu ono čuva organizam od najčešće bolesti savremenog života – loših krvnih sudova. Izbor maslinovog ulja u domaćim prodavnicama je sasvim solidan, a evo šta biste još morali da znate o ovom čudesnom proizvodu pre nego što sledeći put krenete u kupovinu.

 

Maslinovo ulje u savremenom kulinarstvu zauzima veoma važno mesto, iako se za njegova blagotvorna dejstva zna još od antičkog doba. Još je Homer maslinovo ulje nazivao tečnim zlatom, sportisti stare Grčke utrljavali su ga u telo, a sipano je i na kosti svetaca i mučenika. Maslinovo ulje uvek je bilo više nego obična namirnica, posebno za stanovnike Mediterana. Osim kulinarskih, pripisivana su mu i brojna magična svojstva, a maslinovo drvo oduvek je važilo za simbol mira i slave, venac od maslinove grančice dodeljivao se pobednicima Olimpijskih igara koji bi uz to kao nagradu dobili i vrč maslinovog ulja.  Mojsije je oslobađao ratovanja muškarce koji su gajili masline, a prema grčkoj mitologiji sadašnji glavni grad Atina dobio je ime po boginji Atini koja je Grcima na poklon donela drvo masline. Vrhovni bog Zevs na poklon je obećao Atiku bogu ili boginji koji mu donese najkorisniji poklon. Naravno, „pobedila“ je Atina jer se maslina pokazala višestruko korisnom – osim u ishrani, koristila se za čuvanje zdravlja i lepote, kao i za balzamovanje. Zato je Atina posadila to drvo masline na stenovitom uzvišenju danas poznatom kao Akropolj. Veruje se da maslina koja i danas tamo raste potiče upravo od Atininog drveta.

I miris i ukus
Italijani veruju da postoji pet uslova koji se moraju ispuniti kako bi se stvorilo idealno okruženje za rast maslina, a to su: sunce, suša, kamenito tlo, tišina i samoća. Inače, pošto je maslina voće, maslinovo ulje se može posmatrati i kao prirodni voćni sok koji čuva ukus, aromu, vitamine i sve ostale komponente ploda masline. Maslinovo ulje je jedino ulje koje se može konzumirati i bez obrade – sveže isceđeno iz ploda masline.
Kada kupujete, obratite pažnju na boju ulja, jer se dobro ulje prepoznaje po lepoj zelenkastoj boji, koja je slična boji masline. Prirodno masinovo ulje ima prilično karakteristične, neki bi rekli i jake miris i ukus, a ako volite možete mu i sami promeniti aromu tako što ćete u flašicu staviti nekoliko čenova belog luka, crvenu ljutu papričicu, bosiljak i/ili nekoliko zrna bibera.

Etikete
Prilikom kupovine maslinovog ulja važno je obratiti pažnju na etikete. Naime, najkvalitetnije ali i najskuplje je ono ulje na kom piše da je ekstra devičansko (extra virgine), jer se najmanje obrađuje, sadrži manje od 1 % kiselosti, a nastaje prvim, hladnim ceđenjem. Takođe, kvalitetnim se smatra i devičansko (virgin) maslinovo ulje koje se pravi od maslina koje su malo zrelije od onih od kojih se pravi ekstra devičansko ulje. Proces proizvodnje je isti, ali je kvalitet ipak nešto slabiji, a nivo kiselosti je nešto viši.

Rafinisano maslinovo ulje dobija se obradom devičanskog maslinovog ulja. Krajnji proizvod je ulje bez karakterističnog ukusa, sa nivoom kiselosti većim od 3,3 %.
Ulje iz komina je najmanje kvalitetno, nastaje drugim ceđenjem i smatra se da sadrži neke štetne materije. Najbolje je ne kupovati ga.

Čuvanje

Kada ste obavili kupovinu, držite ga u dobro zatvorenoj flaši, zaštićeno od toplote, vazduha i svetlosti. Najbolje je koristiti ga sirovog, jer ne podnosi najbolje visoke temperature. Pojedine kuhinje, kao što je mediteranska, bukvalno živi na maslinovom ulju, a to je ujedno i jedna od najzdravijih kuhinja na svetu. Maslinovo ulje je toliko zdravo da se smatra gotovo lekom. U svakom slučaju, preventivna funkcija mu se ne može poreći, naročito kada su u pitanju oboljenja poput raka, srčanih oboljenja, prekomerne težine, visokog nivoa holesterola, a kažu da kašika dnevno razara kamen u bubregu i žuči.

 

Izvor: City Magazine


Podeli dalje

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook