Objekti pažnje

Kad muškarci sazrevaju? Evo šta kaže nauka

Kad muškarci sazrevaju? Evo šta kaže nauka
Podeli dalje

Ako ste se – kao i mi – pitale kad muškarci sazrevaju, nauka je došla do interesantnog otkrića i zaključka. Hint: i kasnije nego što se to mislilo.

U cilju otkrivanja odgovora na pitanje kad (da li ikad?) muškarci sazrevaju, naučnici sa oksfordskog univerziteta sproveli su zanimljivo istraživanje tokom kojeg su proučavali razlike u zrelosti između muškaraca i žena. Dobijene rezultate su uporedili i naučno utemeljene izvukli zaključke o razlikama.

Muškarcima je potrebno više vremena da sazreju

U istraživanju u kojem je učestvovalo 121 učesnika uzrasta od 4 do 40 godina, ispitanicima je rađen MRI pregled mozga kako bi se ustanovile promene i razvoj mozga u različitom uzrastu, a što se kasnije upoređivalo sa ženskim ispitanicima. Rezultat je pokazao da, iako mozak muškaraca i žena inicijalno ima isti potencijal da funkcioniše u svakodnevnom životu, muškarci često pokazuju određeno odlaganje kada je u pitanju dugoročni razvoj funkcionalnih odnosa i povezivanja sa drugima. To odlaganje može potrajati do neke 40-te godine, što je negde i momenat kad muškarci dostižu zrelost.

Onokad veličina nije bitna

Dodatno istraživanje, koje je vršio profesor Eduardo Calixto sa meksičkog univerziteta UNAM, otkrilo je i da žene pokazuju bolju efikasnost i oštrije su u nekoliko aspekata iako, po dimenziji, imaju manji mozak od muškaraca. Prema rečima profesora, „žene imaju veći neurobiološki kapacitet za generisanje odgovora, bolju memoriju, njihovi neuroni su bolje povezani te detaljnije vide boje, percipiraju ukuse sa većom definicijom i brže sazrevaju“.

muškarac-sa-kačketom

Zašto je to tako, leži u činjenici što postoje genetske razlike između polova. Sa genetskog stanovišta, ženski X hromozom ima 1.344 aktivna gena (od 30.000 na genetskoj mapi) nasuprot muškim aktivnim genima kojih je svega 45. Sama činjenica da žene imaju više genetskih informacija utiče na formiranje mozga, jer upravo organizaciju mozga određuju biološki faktori sadržani u genima i u ovom procesu hormoni igraju važnu ulogu.

Na kraju dana, lepo je dobiti i zvaničnu naučnu potvrdu onoga što smo, drage dame, uveliko i same znale. Muškarci dugo /neki i zauvek/ ostaju velika deca 😊


Podeli dalje
Tagovi

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook