Seksualnost

Komunikacija je bitna za dobar seks – evo i zašto

Komunikacija je bitna za dobar seks – evo i zašto
Podeli dalje

Dobar seks počinje sa dobrom komunikacijom, jer upravo pričanje o tome šta volite ili ne je ključno za dobar provod.

Svi želimo da doživimo sjajan seks, zar ne? Većina nas sanja da doživlji zabavan, uzbudljiv, ekstatični seks – po mogućstvu svakodnevno… nažalost, većina nas ne doživljava seks na ovaj način. Jedan od glavnih razloga za to je – najverovatnije – što većina nas nikada nije bila edukovana o tome zašto je komunikacija toliko bitna. Bez obzira da li je u pitanju kombinacija ili ste u vezi, ako ste za nekog seks mašina, ne znači da ćete to biti za sve. Dozvolite da pojasnimo.

Pa, zašto je komunikacija sa našim ljubavnicima/partnerima toliko bitna?

Važna je jer nam daje priliku da razgovaramo o sledećem:     

  • Ono u čemu uživamo/ne uživamo seksualno     
  • Kako radimo/ne doživljavamo orgazmičku energiju     
  • Koje su naše granice

Na primer: „U ovoj fazi naše veze analni seks nije predmet razgovora i postavljam granicu da me dole ne diraš”. Razgovor o tome ili bilo kojoj drugoj temi a da se tiče seksa ne bi trebalo da je tabu, već način da seks doživimo i praktikujemo na najbolji mogući način. Razgovarajući o seksu saznajemo, između ostalog, i sledeće:

  • Kao želimo da pristupimo seksu
  • Šta nam prija
  • Šta nas plaši u vezi seksa/intimnosti/povezivanja
  • Izbor kontracepcije

Sve ove teme su važne da o njima razgovaramo sa partnerom kako bi se izbegle bilo kakve nedoumice i prepreke za dobar, povezujući seks. Reklo bi se da nema ništa seksije od osnažene osobe koja nema problem da otvoreno komunicira o tome šta joj/mu je potrebno da bi se osećala sigurno – fizički i emocionalno, u i tokom seksa. Ako se bojite da ćete negde zapeti, uvek pomoć možete potražiti u nekim od ovih poučnih podkasta o seksu koje preporučujemo.

U intimnim trenucima moramo biti u mogućnosti da razgovaramo o svojim potrebama. Moramo biti voljni da slušamo svog partnera i da se uključimo u razgovor. Uvek će postojati razlike u načinu na koji dve osobe prilaze seksu. Ali to nije „uradi to ili izlazi napolje“. Da, postoje sigurnosna pitanja i druge stvari, poput pristanka, o kojima nema debate ni pregovora. Ali ako ćete biti bliski sa nekim ne trebate se plašiti ni ustezati da pričate o onome što vam je bitno. Ne možete promeniti svoju ličnost da odgovara ličnosti ljubavnika i zato je važno da potencijalna neslaganja i sukobe rešite razgovorom o seksualnim potrebama pre nego što odeća spadne.  

Uključivanje u iskrene, povremeno teške razgovore sa našim partnerima vredi svakog truda. Pričajte i slušajte. Delite i cenite. Pronađite konsenzus. Priznajte razlike. Ne želimo li svi takav odnos u kojem smo poštovani, viđeni i saslušani? Ako ti uslovi nisu prisutni, tada sasvim sigurno ne doživljavamo pravu vrstu intimnosti pa ni vezu koja nas ispunjava.


Podeli dalje
Tagovi

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook