Seksualnost

Postoji li rok trajanja za seksualno zadovoljstvo?

Postoji li rok trajanja za seksualno zadovoljstvo?
Podeli dalje

Postoji li rok trajanja za seksualno zadovoljstvo i za koga važi? Čini se da poruke koje svakodnevno primamo, bilo kao starije žene ili žene uopšte, ukazuju na to da ćemo u određenom trenutku, oko doba menopauze, odustati od seksa.

Tvrdnja koja ne može biti dalja od istine.

Inspirisane sjajnim tekstom Walker Thornton o seksu u odraslom, poznijem dobu, odlučile smo da se i same pozabavimo ovom važnom temom. Definicija seksa kao penis u vagini je prilično ograničavajuća, još ako tome dodamo da seks *za žene* prestaje nakon “određenih” godina, shvatate u čemu je problem. Postoje mnogi načini za pružanje i primanje zadovoljstva, a polni organi i/ili godine nemaju uvek veze sa tim. Sa fokusom na pružanju i uživanju zadovoljstva, stvaramo još mnogo prilika za zabavu sa partnerom.

A kad već govorimo o ženama (i muškarcima) u određenim godinama, sasvim je prirodno doživljavati promene povezane sa starenjem koje, između ostalog, utiču i na seksualnu funkciju, zbog čega je sasvim ok (čak i poželjno!) proširiti ideju zadovoljstva, stvoriti širu sliku o tome šta seks može uključivati.

Postoji li rok trajanja za seksualno zadovoljstvo? Pitanje koje žene često okupira, naročito kad znamo da smo suočene sa predrasudama i osudama po pitanju želje, volje, spremnosti da ispunimo sebi taj prirodni poriv. Da ne pominjemo činjenicu da i žene žele seks često, da ne kažemo – svakodnevno. Kad nam se hoće. Kurve smo i ako pokažemo da đelimo kurve smo i ako pričamo o tome. U bilo kom dobu. A ponajviše ako seks želimo i kad društvo ili norme odredi da mu vreme više nije. Koje društvo, koje norme?

Pročitajte još i: Koliko često treba imati seks?

U podkast epizodi Seks nakon pedesete, Joan Price, autorka 4 knjige o seksu i starenju, govori o seksu koji prevazilazi tabue, o ljubavi koja prevazilazi period medenog meseca. O tome kako seks dolazi sa različitim izazovima u različitim godinama, ali kako to ne znači da treba odustati, već se prilagoditi izazovima i pronaći rešenje za svaki od njih.

Nailazak na članak o knjizi Zašto je dobar seks važan: Razumevanje neuroznanosti zadovoljstva za pametnijeg, srećnijeg i namenski ispunjenog života autorke Nan Wise, dodatno nas je podstakao da se pozabavimo ovom temom i sa vama podelimo njene uvide u seks i žene “u godinama”.

5 činjenica o seksu u starijem dobu

1. Zrelije (da ne kažemo, starije) žene često ističu da im je ugodnije sa njihovom seksualnošću, jer su saznale više o svom telu, kako rizikovati da traže to što žele i što im prija, kako da stoje iza svoje želje i ne bude ih sramota zbog toga i, na kraju krajeva, kako da se osećaju prijatnije u svom telu, svim njegovim promenama.

2. Samopouzdanje je najmoćniji afrodizijak na planeti. Ako razgovarate sa seksualno aktivnim ženama, one koje se najbolje zabavljaju nisu nužno najmršavije, najlepše ili najsposobnije. One su te koje veruju da njihovi partneri imaju sreće što ih imaju.

3. Moramo redefinisati uspešno starenje kako bismo prihvatili proces starenja, umesto da ga negiramo. Moramo radikalno prihvatiti činjenicu da je starenje u redu. Jer ono to i jeste.

4. Kako starimo, imamo priliku da preispitujemo svoj odnos prema … seksu, budemo više usredsređeni na pružanje i primanje zadovoljstva i intimno, autentično i potpuno povezivanje sa našim partnerima. Jednostavno ne postoji datum isteka zabave na erotskom igralištu sa našim partnerima.

5. Odustajanje od seksa je u redu u bilo kojoj dobi – ali odricanje od zadovoljstva nije. Zadovoljstvo nije luksuz već potreba za dobro funkcionisanjem emocionalnog mozga. Proširivanjem našeg koncepta seksualnosti na erotsko, koje oživljava i pruža nam radost, možemo proširiti ograničenu predstavu o seksualnosti koja samo uključuje genitalije i trenje na širi meni uključivanja.

prsti na cveću

Ono što je potrebno – *neophodno* – jeste menjanje ukorenjenih i pogrešnih stavova o ženama, seksualnosti i starenju. Naučene smo da seks dolazi sa rokom trajanja, da je mlado jednako lepo i, kao takvo, seks je prirodan i poželjan samo u mladom dobu, da dolazi sa rokom trajanja, da jednom kad pređemo imaginarnu granicu mladosti i lepote prestajemo da postojimo. Ono što treba uraditi jeste zauzimanje pozitivnijeg i prihvatljivijeg stave o tome da se naše telo menja, sa njim i naše pravo na seksualni život ispunjen zadovoljstvom. Za neke zastrašujuće i neverovatno, ali se vredi potruditi.

U prilog ovom tekstu i činjenici da ne (bi trebalo da) postoji rok trajanja za seksualno zadovoljstvo, govori i sledeća činjenica. Univerzitet u Minesoti je, u okviru Programa za ljudsku seksualnost, osmislio i priredio edukativnu predstavu Bez roka trajanja: Seksualnost i starenje, kojim uveliko razbija predrasude i tabue o ovoj važnoj temi.

Na kraju dana, jedino što treba da utiče na to da li ćemo imati seksualno zadovoljstvo ili ne jesu zdravlje i izbor partnera. A ne duboko ukorenjeno mizogino pravilo od strane muškaraca i njihovih predrasuda – zar ne?


Podeli dalje
Tagovi

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook