Računari i multimedija

Edukativni Insta profili koje ne smete propustiti da zapratite!

Edukativni Insta profili koje ne smete propustiti da zapratite!
Podeli dalje

Zanimaju vas edukativni Insta profili od kojih možete dosta toga zanimljivog i korisnog da naučite, informišete se ili zabavite u slobodnim trenucima? Onda morate zapratite ovih top 5 profila!

Instagram ima mnogo više da ponudi od onoga što svakodnevnom viđamo. Izvorno napravljen kao mesto za ljubitelje fotografije, vizuelne storytellere, danas je mesto koje okuplja sve koji vole i imaju šta da kažu kroz vizuelno izražavanje. Naravno, ima i povelikog broja površnih, pogrešnih, potpuno nepotrebnih vrsta sadržaja no, ovo nije tema ni tekst o tome.

Ako želite da svoj feed, svoje vreme i svoj život obogatite korisnim i zanimljivim informacijama, da saznate i naučite nešto novo, ili prosto korisno potrošite deo slobodnog vremena, onda su ovo savršeni edukativni Insta profili koji itekako zaslužuju da se nađu među onima koje već pratite.

edukativni insta profili za praćenje

5 top edukativnih Instagram profila

Ne znate šta sledeće da čitate? Oduvek ste želeli da budete hodajuća enciklopedija? Možda sanjate da naučite više o umetnosti, upotpunite znanje iz oblasti nauke ili religije? Ovo su domaći nalozi koji zavređuju vašu pažnju.

Bukmarkić

Simpatičan i vrlo pregledno informativan Insta nalog za sve ljubitelje pisane reči. Nalog je produžena ruka book bloga koji služi kao inspiracija za čitanje gde, na jednom mestu, imate veoma pitko i prijatno ispričane priče i recenzije o savremenoj književnosti.

View this post on Instagram

Vraćamo se u Galad. Biću iskren – uzeo sam ''Svedočanstva'' očekujući da mi se neće svideti jer generalno ne volim nastavke popularnih romana nakon što dožive ekranizaciju – mislim da je to urađeno na silu. Međutim, s obzirom da ''Sluškinjinu priču'' volim i u pisanoj i u igranoj formi (do neke sredine druge sezone), i da je ''Svedočanstva'' osvojila Bukerovu nagradu, hteo sam da vidim o čemu je stvar, i moja prvobitna očekivanja se nisu ispunila jer je ova knjiga zabavna i interesantna, iako verujem ništa više od toga. Prati priču tri žene – Tetke Lidije (koju znamo iz ''Sluškinjine priče''), Agnes koja odrasta u Galadu kao Zapovednikova ćerka, i Dejzi koja odrasta kao slobodna devojka u Kanadi, ali će biti povezana sa ostatkom priče. Ovo je priča koja može da se čita potpuno odvojeno od SP, ali je naravno uvek bolje pročitati i jednu i drugu, ili bar znati u kakav svet se upuštate. Atmosfera u Galadu je ista, ako ne i opasnija, ali se polako vide prvi znaci urušavanja tog sistema. Priča kao priča nas konstantno vuče da čitamo. Ne mogu da kažem da je knjiga bespotrebna, jer nam daje uvid u druge krugove Galada. S druge strane, ne slažem se da je trebalo da osvoji Bukera. Čini mi se da Atvudova nije dala sve od sebe ovde – ona je naravno, sjajna, kao i uvek, ali je ovo za nijansu slabije od njenih ostalih romana. Likovi su mi blaži nego inače, a na sve to muških likova skoro i da nema. Ima tu dosta i do prevoda, čini mi se da je prevodilac malo zbrzao sam prevod te su neke rečenice izuzetno jednostavne i nekako obične. Kao da je prevođen neki običan triler. Sve u svemu, jako zabavno štivo ali nemojte očekivati neko ludilo. Super priča, i to je to, ali sam stvarno, baš uživao. Da li ste čitali ''Sluškinjinu priču'' ili ''Svedočanstva'', ili možda gledali seriju? Šta mislite o, generalno, ovoj priči?

A post shared by Bukmarkić • Marko K. (@bukmarkic) on

Enciklopedija

Kako i sam naziv kaže, u pitanju je Instagram nalog sa preko 4.500 zanimljivih, neobičnih, zapanjujućih sveznajućih ili trivia informacija. Kako sami kažu, „znanje u vašem džepu“ i zaista je tako. Od istorijskih informacija, preko geografskih, bioloških, naučnih pojmova, pa sve do savremenih trendova i tema, Enciklopedija je nalog koji na jednom mestu okuplja sve što nikad ne biste pomislili da bi trebalo znati.

Neuronenvogue

Mesto broj jedan za informacije iz oblasti popularne nauke! Sjajan nalog koji nenametljivo, a opet upečatljivo ženstveno, promoviše nauku iz ugla jedne stabilne, savremene, samosvesne i modno osvešćene mlade žene. Nalog uz koji ćete vrlo lako zaboraviti na vreme i koji će definitivno učiniti da i neke, naizgled, dosadne i nerazumljive pojmove otkrijete i posmatrate iz jednog drugog, mnogo zanimljivijeg i približnijeg ugla.

Paralaksa blog

Nastavak istoimenog bloga, Paralaksa je nalog koji objavljuje kratke priče iz oblasti nauke, umetnosti i religije, uz osvrt i na savremene pojave i trendove. Bogata riznica tema koje će vas zabaviti, inspirisati, pa i pokrenuti na razmišljanje.

View this post on Instagram

SMRTONOSNI ZAGRLJAJ Dok se Pokahontas pela na brod ceo svet oko nje se vrteo u bujici utisaka koje je sakupila tokom svog boravka u Londonu. Susret sa potpuno novim svetom koji je napuštala bio je toliko intenzivan da uznemirenost i vrtoglavica koju je osećala u trenutku rastanka nije bila neočekivana. Kada se brod otisnuo Temzom i počeo udaljavati od Londona nemir je prerastao u groznicu koja je sve snažnije tresla njeno telo. Iako je u toku svog putovanja posetila i kraljevski dvor, susret koji je najviše uzdrmao njeno srce ipak je bio susret sa Džonom Smitom, za koga su je ubeđivali da je poginuo u brodolomu. Kada se pojavio pred njom prvo mu je okrenula leđa i odbila da razgovara. Verovatno ni sama nije znala da li je bila ljuta na sebe što je poverovala da je mrtav ili je bila ljuta na to kako su Smitovi ljudi tretirali njene saplemenike. Odbijajući da ga pogleda odbijala je da postavi sebi pitanje da li je pogrešila što se udala pre nego što je sačekala da se uveri da li je živ. Groznica je tresla Pokahontas sve snažnije kako se udaljavala od Londona. Zbog toga je zajedno sa dvogodišnjim sinom iskrcana u Grejvsendu, dok je njen muž Džon Rolf nastavio put ka Americi. Odlaganje puta nije umanjilo groznicu koja je poprimala sve ozbiljnije razmere. Jedna od pretpostavki tvrdi da je Pokahontas bila zaražena velikim boginjama. Ona nije mogla znati da ukoliko se u svojim poslednjim trenucima prisećala nežnosti razmenjene sa Smitom, to su ujedno mogli biti i trenuci u kojima je zaražena opakom bolešću. Svaki izliv nežnosti novog sveta koji je posetila potencijalno je bio i momenat koji je onemogućio povratak svetu u kome je živela. Pokahontas je preminula u Grejvsendu u svojoj dvadeset prvoj godini, marta 1617. godine. Svet u kome živimo danas je potpuno drugačiji svet od onoga u kome je živela Pokahontas. U našem svetu više ne postoji bolest velikih boginja. Ovoj strašnoj bolesti, koja je samo u XX veku odnela preko 300 miliona života, Svetska zdravstvena organizacija je 1959. godine objavila rat. Otkriće vakcine i njena sistematična primena dovela je do toga da se bolest potpuno iskoreni do 1977. godine… ČITAJTE CELU PRIČU NA WWW.PARALAKSA.COM

A post shared by Paralaksa (@paralaksa.blog) on

Umetnost kaže

Bilo da ste istoričar umetnosti (kao vlasnica naloga) ili samo volite stvaralaštvo kao takvo, ovaj Instagram nalog je pravo blago! Niko ne zna tako dobro da uveže savremene teme sa istorijskim činjenicama, delima i pojavama kao ovaj profil koji nam, pored vrlo upečatljivih i pažljivo kreiranih vizuala, poklanja priče koje ne samo da uče, već nas i uvode u epohe, situacije i prilike o kojima piše.

View this post on Instagram

Ah. Iza svakog velikog umetnika stoji neki poremećaj koji ga inspiriše da stvara – flaša, čaša i nesrećna ljubav često su pri samom vrhu liste. . Iako je ljubavna priča Salvadora i Gale Dali često idealizovana preko svake mere, nije bila baš takva: istina je da će biti u braku sve do njene smrti, istina je da će Gala biti najveća Dalijeva ljubav i inspiracija. Međutim, Galina malo preka narav i potreba da bude sama, Dalijeva potreba da švrlja, kao i inat koji su terali jedno drugom dekonstruisaće sliku ekscentričnog para kao idealnu, i ogoliti sve one probleme u vezi sa kojima se susreće svaki čovek. . "Nazvao sam ovu sliku Galjarina jer je meni Gala ono što je Fornarina bila Rafaelu. I bez predumišljaja bih opet jer je ona kao hleb! Stroga i detaljna analiza portreta donosi Galine prekrštene ruke kao kotaricu koje drže hleb, njenu otkrivenu dojku. Već sam naslikao Galu sa dva jagnjeća kotleta na ramenima koja označavaju moju podsvesnu želju da je prožderem. To je bilo doba mašte o sirovom mesu. Danas, kada se Gala popela na hijerarhijskoj lestvici mojih žudnji postala je ono što vidite – moja korpa hleba." . Gala Dali, supruga Salvadora Dalija, njegova muza, najbolji prijatelj i sve ono što ga je pokretalo tokom života dobila je svoj portret po uzoru na Rafaelovu La Fornarinu (u storijima nađite istoimeni hajlajt gde možete pročitati sve o Rafaelovoj ljubavi). Spajajući na neobičan način renesansni portret muze sa svojom suprugom, van svakog konteksta nadrealističkih, često bizarnih tendencija u kojima je stvarao, Dali od svoje supruge pravi svoj lični lajtmotiv, lansirajući je u večnost. . . . . . . . . 🎨 Salvador Dali – Galarina 🎼 Jelena Karleuša – Slatka mala

A post shared by umetnost kaže može (@umetnostkaze) on

Tek mali dokaz da Instagram nije samo mesto za instant prolazne stereotipe i površne prikaze savršenih života. Nadamo se da ste uživali u opisima i da smo vam, možda, otkrile i neke naloge koje do sada niste još pratile.

Imate svoje favorite? Podelite ih sa nama u komentaru.


Podeli dalje

1 komentar

Click here to post a comment

 • Jako dobri profili ali mora se uzeti u obzir koja nas oblast zanima. Ja pratim dosta profila o digitalnom marketingu.

Facebook

@organvlasti
 • Mood.
.
.
.
#ljubavje #mozenamse
 • Šta je smešno?
.
.
.
#mozeiovako #zenskapodrska #mozenamse #zenezenama #twittercitati #poukadana
 • Raspoloženje petkom.Pošalji osobi koju prepoznaješ u objavi 😏
.
.
.
#petak #raspolozenje #ljubiteljikafe
 • Kristina je istinska #goat Grej anatomije.
.
.
.
#mozenamse #ljubavje #mozeiovako
 • Objasnila 💓
.
.
.
#barbietim #zenskapodrska #mozeiovako #timbarbie
 • Omiljena letnja destinacija?Bilo gde gde je more 🌊
.
.
.
#letovanje #vitaminmore #vodicute #leto2023
 • Pa, lepo je rekla 💗Spremne za #BarbieMovie avanturu?
.
.
.
#instacitati #twittercitati #poukadana #znakoviporrdputa #barbiemanija
 • Odlazak legende 🖤
.
.
.
#janebirkin #modnaikona #zenezenama
 • Poruka dana, nedelje, godine.Jedna jedina Emma Thompson i biser mudrosti ✨Preuzeto sa TT naloga: Dana Berger | Acting coach
.
.
.
#savetdana #mozeiovako #zenakapodrska #vaznoje
Mood.
.
.
.
#ljubavje #mozenamse
Mood. . . . #ljubavje #mozenamse
3 dana ago
View on Instagram |
1/9
Šta je smešno?
.
.
.
#mozeiovako #zenskapodrska #mozenamse #zenezenama #twittercitati #poukadana
Šta je smešno? . . . #mozeiovako #zenskapodrska #mozenamse #zenezenama #twittercitati #poukadana
1 mesec ago
View on Instagram |
2/9
Raspoloženje petkom.Pošalji osobi koju prepoznaješ u objavi 😏
.
.
.
#petak #raspolozenje #ljubiteljikafe
Raspoloženje petkom.Pošalji osobi koju prepoznaješ u objavi 😏 . . . #petak #raspolozenje #ljubiteljikafe
2 meseca ago
View on Instagram |
3/9
Kristina je istinska #goat Grej anatomije.
.
.
.
#mozenamse #ljubavje #mozeiovako
Kristina je istinska #goat Grej anatomije. . . . #mozenamse #ljubavje #mozeiovako
3 meseca ago
View on Instagram |
4/9
Objasnila 💓
.
.
.
#barbietim #zenskapodrska #mozeiovako #timbarbie
Objasnila 💓 . . . #barbietim #zenskapodrska #mozeiovako #timbarbie
4 meseca ago
View on Instagram |
5/9
Omiljena letnja destinacija?Bilo gde gde je more 🌊 . . . #letovanje #vitaminmore #vodicute #leto2023
4 meseca ago
View on Instagram |
6/9
Pa, lepo je rekla 💗Spremne za #BarbieMovie avanturu?
.
.
.
#instacitati #twittercitati #poukadana #znakoviporrdputa #barbiemanija
Pa, lepo je rekla 💗Spremne za #BarbieMovie avanturu? . . . #instacitati #twittercitati #poukadana #znakoviporrdputa #barbiemanija
4 meseca ago
View on Instagram |
7/9
Odlazak legende 🖤 . . . #janebirkin #modnaikona #zenezenama
4 meseca ago
View on Instagram |
8/9
Poruka dana, nedelje, godine.Jedna jedina Emma Thompson i biser mudrosti ✨Preuzeto sa TT naloga: Dana Berger | Acting coach . . . #savetdana #mozeiovako #zenakapodrska #vaznoje
5 meseci ago
View on Instagram |
9/9
@organvlasti
 • Mood.
.
.
.
#ljubavje #mozenamse
 • Šta je smešno?
.
.
.
#mozeiovako #zenskapodrska #mozenamse #zenezenama #twittercitati #poukadana
 • Raspoloženje petkom.Pošalji osobi koju prepoznaješ u objavi 😏
.
.
.
#petak #raspolozenje #ljubiteljikafe
 • Kristina je istinska #goat Grej anatomije.
.
.
.
#mozenamse #ljubavje #mozeiovako
 • Objasnila 💓
.
.
.
#barbietim #zenskapodrska #mozeiovako #timbarbie
 • Omiljena letnja destinacija?Bilo gde gde je more 🌊
.
.
.
#letovanje #vitaminmore #vodicute #leto2023
 • Pa, lepo je rekla 💗Spremne za #BarbieMovie avanturu?
.
.
.
#instacitati #twittercitati #poukadana #znakoviporrdputa #barbiemanija
 • Odlazak legende 🖤
.
.
.
#janebirkin #modnaikona #zenezenama
 • Poruka dana, nedelje, godine.Jedna jedina Emma Thompson i biser mudrosti ✨Preuzeto sa TT naloga: Dana Berger | Acting coach
.
.
.
#savetdana #mozeiovako #zenakapodrska #vaznoje
Mood.
.
.
.
#ljubavje #mozenamse
Mood. . . . #ljubavje #mozenamse
3 dana ago
View on Instagram |
1/9
Šta je smešno?
.
.
.
#mozeiovako #zenskapodrska #mozenamse #zenezenama #twittercitati #poukadana
Šta je smešno? . . . #mozeiovako #zenskapodrska #mozenamse #zenezenama #twittercitati #poukadana
1 mesec ago
View on Instagram |
2/9
Raspoloženje petkom.Pošalji osobi koju prepoznaješ u objavi 😏
.
.
.
#petak #raspolozenje #ljubiteljikafe
Raspoloženje petkom.Pošalji osobi koju prepoznaješ u objavi 😏 . . . #petak #raspolozenje #ljubiteljikafe
2 meseca ago
View on Instagram |
3/9
Kristina je istinska #goat Grej anatomije.
.
.
.
#mozenamse #ljubavje #mozeiovako
Kristina je istinska #goat Grej anatomije. . . . #mozenamse #ljubavje #mozeiovako
3 meseca ago
View on Instagram |
4/9
Objasnila 💓
.
.
.
#barbietim #zenskapodrska #mozeiovako #timbarbie
Objasnila 💓 . . . #barbietim #zenskapodrska #mozeiovako #timbarbie
4 meseca ago
View on Instagram |
5/9
Omiljena letnja destinacija?Bilo gde gde je more 🌊 . . . #letovanje #vitaminmore #vodicute #leto2023
4 meseca ago
View on Instagram |
6/9
Pa, lepo je rekla 💗Spremne za #BarbieMovie avanturu?
.
.
.
#instacitati #twittercitati #poukadana #znakoviporrdputa #barbiemanija
Pa, lepo je rekla 💗Spremne za #BarbieMovie avanturu? . . . #instacitati #twittercitati #poukadana #znakoviporrdputa #barbiemanija
4 meseca ago
View on Instagram |
7/9
Odlazak legende 🖤 . . . #janebirkin #modnaikona #zenezenama
4 meseca ago
View on Instagram |
8/9
Poruka dana, nedelje, godine.Jedna jedina Emma Thompson i biser mudrosti ✨Preuzeto sa TT naloga: Dana Berger | Acting coach . . . #savetdana #mozeiovako #zenakapodrska #vaznoje
5 meseci ago
View on Instagram |
9/9