Računari i multimedija

Šta je spam?

Šta je spam?
Podeli dalje

Šta je spam, zašto može biti opasan i kako se protiv njega boriti?

Internet je moćan, sveobuhvatan i otvoren medij i, kao takav, idealan za globalno pozicioniranje i oglašavanje. Međutim, upravo zbog toga, podložan je raznim, naizgled, bezazlenim, zloupotrebama u vidu spama. Ali, šta je tačno taj spam?

 

Spam je zloupotreba elektronske pošte; svaki neovlašćeni mail – poruka koju primalac nije tražio i nije želeo da dobije. Prema našem zakonu, spam je svako slanje oglasne poruke bez saglasnosti primaoca i kao takvo, protivzakonito je. U današnje vreme, spam je masovno slanje pošte na više adresa a zarad pokušaja da ta poruka dođe do ljudi koji je inače ne bi primili i otvorili.Bez obzira na definiciju, teško je jasno razlučiti spam poruke od onih koje to nisu; spam nije uvek nužno neki vid reklame – to mogu biti i lančane poruke, političke poruke, finansijske prevare; čak i smešni klipovi i vicevi koje dobijate od prijatelja mogu biti spam, ako ne postoji granica slanja i ako ih vi ne želite.

stop spam ilustracija

Borba protiv spama je uglavnom individualna. Prijateljima možete skrenuti pažnju šta želite a šta ne da primate. Za ostale… Mail nalozi imaju mogućnost prepoznavanja spama i automatski ih svrstavaju u odgovarajući folder. Pored toga, možete i sami instalirati email filter, brisati neželjene poruke, prijaviti nadležnom provajderu, kako bi pojačali zaštitu.

Iako ne postoji savršen način zaštite od spama, možete opasnost svesti na manju meru. Jednostavno, ne odgovarajte na primljene spamove – ma koliko vam se činilo da možda i nisu, ne šaljite mail nepoznatim osobama bez dobrog i opravdanog razloga i ne ostavljajte mail adresu gde ne morate. Isto tako, poštujte i tuđu privatnost – ne šaljite mail na više adresa istovremeno, ne šaljite lančane poruke – to baš niko ne voli.

 


Podeli dalje

1 komentar

Click here to post a comment

  • imam problem sa fase book ,fase book mi je zatvoren ne znam kako da ga otvorim ponovo ,ne znam šta da radim.

Facebook