Računari i multimedija

Zaštita privatnosti dece na YouTube platformi

Zaštita privatnosti dece na YouTube platformi
Podeli dalje

Postoji li i kakva je zaštita privatnosti dece na YouTube platformi i šta možemo očekivati u narednom periodu po ovom pitanju?

YouTube je nedavno svojim korisnicima poslao obaveštenje o predstojećim važnim promenama koje mogu da utiču na monetizaciju i otkrivanje sadržaja a tiču se zaštite privatnosti dece na ovoj platformi.

Počevši od 13. novembra, svi autori su obavezni da YouTube obaveste da li je njihov sadržaj namenjen deci radi usaglašenosti sa Zakonom o zaštiti privatnosti dece onlajn (COPPA) i/ili drugim važećim zakonima. Kako bi kreatorima sadržaja pomogli oko usaglašavanja, u okviru YouTube studijha uvodi se novo podešavanje publike.

Kako će izgledati zaštita privatnosti na YouTube platformi?

Zavisno od količine sadržaja namenjenog deci na kanalu, autori mogu da podese publiku na nivou kanala ili na nivou videa. Za one koji podešavaju na nivou kanala, potreban je samo jedan klik.

Ove promene su neophodne u sklopu poravnanja sa federalnom komisijom za trgovinu (FTC) SAD i javnim tužiocem države NJujork i pomoći će da se usaglase sa Zakonom o zaštiti privatnosti dece onlajn (COPPA) i/ili drugim važećim zakonima.

Šta se menja?

Od 13.11., svi autori su obavezni da obeleže sadržaj kao „namenjen deci“ ili kao „nije namenjen deci“ u YouTube studiju.

Od sad do januara: YouTube počinje da ograničava podatke koje sakuplja na sadržaju namenjenom deci kako bi poštovali zakon. To znači da će onemogućavati personalizovane oglase na tom sadržaju (što utiče na zaradu autora koji prave sadržaj namenjen deci) i neke funkcije, kao što su komentari, obaveštenja i drugo.

zaštita-privatnosti-dece-na-youtube-1

Zašto se ovo dešava?

Ove promene su neophodne u sklopu poravnanja sa federalnom komisijom za trgovinu (FTC) SAD i javnim tužiocem države NJujork i pomoći će autorima da se usaglase sa Zakonom o zaštiti privatnosti dece onlajn (COPPA) i/ili drugim važećim zakonima.

Bez obzira na lokaciju autora, YouTube mora tražiti da se video snimci podese da su za desu ako potpadaju u tu kategoriju i tu je promenu neophodno obaviti što pre.

YouTube će koristiti i sisteme mašinskog učenja kako bi lakše našli sadržaj koji je očigledno namenjen deci. Međutim, u te sisteme se ne treba uzdati 100% jer, kao i svi automatizovani sistemi, ni njihovi nisu savršeni te je neophodno da ove obavezne promene obavite sami.

Ako se sadržaj ne kategorizuje pravilno ili se uoči greška, može doći do problema sa FTC i drugim nadležnim organima zbog neusaglašenosti, zbog čega YouTube može preuzeti mere protiv autora naloga na ovoj platformi.

Šta je sadržaj namenjen deci?

Iako se ne može dati konkretan pravni savet, prema FTC smernicama za COPPA, video je orijentisan ka deci („namenjen deci“):

  • Ako je usmeren na decu kao primarnu publiku (npr. video snimci za predškolski uzrast).
  • Ako je usmeren na decu, ali deca su sekundarna publika (npr. crtani film primarno ciljan na tinejdžere, ali predviđen i za mlađu decu).

Saznajte više o faktorima koji određuju da li se sadržaj smatra kao namenjen deci ovde.

Znamo da ove promene neće biti lake nekim autorima i da je potrebno vremena da se naviknete na ovu obaveznu promenu. Više o svojim obavezama po Zakonu o zaštiti privatnosti dece onlajn (COPPA) možete saznati na zvaničnom sajtu FTC-a.


Podeli dalje

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook