Некатегоризовано

O Uskrsu

O Uskrsu

Uskrs je najveći hrišćanski praznik u godini, koji se slavi kao uspomena na dan kada je Isus Hrist vaskrsao. On je pokretan praznik, koji uvek pada u nedelju, prvu iza punog meseca a posle prolećne ravnodnevnice.

 

 

 

Uskrs je najveći hrišćanski praznik u godini, koji se slavi kao uspomena na dan kada je Isus Hrist vaskrsao. On je pokretan praznik, koji uvek pada u nedelju, prvu iza punog meseca a posle prolećne ravnodnevnice.
 
Uskrsu prethodi i 40-dnevni post, kao uspomena na Hristov post u pustinji, njegovo stradanje, raspeće i vaskrsenje. U toku posta, nedelju dana pred pričest posti se na vodi – tzv. strogi post – kada se unosi samo sirova ili u vodi obarena hrana, bez ulja i masti. Ovim postom, uspostavlja se harmonija između tela i duha, čišćenjem organizma od štetnog uticaja masne i mrsne hrane, kao i čišćenjem duha od nečistih i nezdravih misli; a verovanje je da se uzdržavanjem i odricanjem od mrsne hrane, poslastica i zlih misli, može zadobiti milost Božija.
 

Za ovaj praznik, utemeljen je običaj farbanja jaja, naročito crvenom bojom – kao simbolom života, željom za zdravljem i napretkom. Ovaj običaj se, po predanju, vezuje za dve priče. Po jednoj, marija Magdalena je po dolasku u Rim, caru Iberiju poklonila crveno jaje i pozdravila ga rečima „Hristos vaskrese“. Po drugoj, Jevreji su se podsmevali hrišćanima koji su na Veliki petak tvrdili da će Isus vaskrsnuti, rečima „kada kokoške počnu nositi crvena jaja“. Priča kaže da su u nedelju, kada je Isus vaskrsao, kokoške zaista snele crvena jaja. Običaj je da se prvo jaje boji u crveno i čuva godinu dana – čuvarkuća.

 

Jaja se farbaju na Veliki četvrtak ili na Veliki petak; danas se koriste najrazličitije boje i tehnike. Veliki petak je dan za strogi post, u nekim podnebljima ovaj dan se koristi za posetu grobovima najmilijih, a kako je u crkvenom kalendaru crveno slovo – na ovaj nije preporučljivo išta raditi. Velika subota je dan kada se sve pripreme za Uskrs privode kraju, kako bi što manje posla ostalo za sam dan Uskrsa i prigodnog ručka. Za uskršnji ručak, uglavnom se spremaju jagnjeća čorba i pečenje, sarme od zelja, razne salate i kolači. Svaki gost koji u kuću dođe, biva poslužen sa jajetom kafom, slatkim i kolačima.

 

Fb komentari

1 komentar

Click here to post a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Facebook

Organ Vlasti Instagram