Deca

Čemu nas uči škola roditeljstva?

Čemu nas uči škola roditeljstva?
Podeli dalje

Pre nego što se upitate čemu nas uči škola roditeljstva i da li nam su nam uopšte potrebne ove i slične aktivacije, pročitajte ovaj tekst i možda ćete (sigurna sam da hoćete) promeniti mišljenje.

 

  • Beba neće da jede (475.000 rezultata)
  • Kad je pravo vreme za nošu (375.000 rezultata)
  • Bebe i prehlada (99.800 rezultata)
  • Visoka temperatura kod beba (60.800 rezultata)
  • Kad je pravo vreme da beba ustaje (48.600 rezultata)
  • Osip od pelena (43.600 rezultata)
  • Kako hraniti bebu (41.000 rezultata)

 

Ako ništa drugo, rekla bih da nam Google potvrđuje činjenicu u kojoj su meri roditelji danas – pogotovo oni mlađi, zbunjeni, neupućeni i preplavljeni informacijama za koje ne znaju koliko su pouzdane. Ukucajte bilo šta što vas zanima u vezi brige i odgajanja dece i naići ćete na more informacija koje nude najrazličitije predloge i savete.

 

čemu-nas-uči-škola-roditeljstva-v

I, umesto da brinete da li ste naišli na pravu informaciju i poslušali pravi savet, nije li daleko bolje da postoje mesta na kojima možete dobiti kvalitetne, pravovremene i proverene informacije od ljudi za  koje znate da su stručnjaci u svom poslu i koji su tu da vam bezrezervno pomognu na svakom koraku razvoja vaših mališana u prvim godinama. Tim koji čine pedijatri, ginekolozi, patronažne sestre i stomatolozi, okupljeni sa ciljem pružanja podrške i pomoći roditeljima u snalaženju u njihovim novim ulogama.

Krajem prošle godine, pisala sam vam o akciji koju Rosa voda pokreće u saradnji sa Ministarstvom zdravlja – formiranje i otvaranje školi roditeljstva pri domovima zdravlja, koji bi služili kao podrška budućim roditeljima i onima koji su to tek postali. Tada sam najavila da će se saradnja realizovati na proleće i srećna sam što mogu da vas obavestim da je realizacija uveliko u toku.

čemu-nas-uči-škola-roditeljstva-v3

Samo tokom ove nedelje, otvorene su dve Škole roditeljstva – jedna u Požarevcu i jedna u Ubu, a do kraja meseca planirano je da se otvore još 3: u Vranju, Kuršumliji i Surdulici. Na ovaj način, roditelji u ovim gradovima i okolnim mestima imaće stručnu pomoć od strane akreditovanih profesionalaca koji će mladim mamama i tatama pomagati u svemu što ih zanima: od saveta za pravilnu negu beba, preko saveta za fizičku aktivnost u zavisnosti od uzrasta, pa sve do praktičnih saveta kada su u pitanju nicanje zubića, pravilna ishrana i adekvatno uvođenje nemlečne hrane kako mališani budu odrastali.

čemu-nas-uči-škola-roditeljstva-v1
Podsetiću, svi mi koji kupujemo Rosa vodu u pakovanju od 1,5l , dali smo doprinos ovoj akciji i tako podržali #onoštojevažno: našu decu i njihovu budućnost. A to je tek početak. Kako sam saznala, kompanija Rosa planira da otvori ukupno 20 škola roditeljstva u Srbiji:

„Rosa je još jednom okupila veliki broj građana koji su kupovinom pakovanja od 1,5 litra vode podržali ono što je važno- porodicu i budućnost dece kroz osnivanje prvih škola roditeljstva u sredinama u kojima ovaj vid podrške nije postojao. Zahvaljujući podršci građana i Ministarstva zdravlja, zajedno smo podržali oko 2.000 beba širom zemlje i to je najveći motiv da nastavimo sa otvaranjem ukupno 20 škola“, izjavila je Milica Stefanović, predstavnica Rosa vode.

Samo u Ubu i Požarevcu, oko 800 beba i njihovih roditelja, kao i one koje će tek doći, dobile su dragocenu pomoć i podršku koju do sada nisu imali. Sve što ih bude zanimalo u vezi trudnoće, porođaja, prvih meseci i godina mališana, mladi roditelji dobijaće od stručnog kadra koji je tu samo zbog i za njih. I, možda nama koji smo iz Beograda sve ovo zvuči kao nešto što je suvišno, ipak, ne treba smetnuti s uma da pomenuta mesta, kao i mnoga druga širom Srbije imaju, u najboljem slučaju, samo Dom zdravlja ili ambulantu i da mnogi roditelji putuju do većih mesta i gradova po sve ono što je nama lako dostupno.   

čemu-nas-uči-škola-roditeljstva-v2

Zato, bilo da smo i sami roditelji ili ne, pomozimo i dalje da akcija nastavi da živi – kupovinom Rosa vode od 1,5l, po 1 dinar odvaja se u fond za izgradnju još Školi roditeljstva koje mnogo daju i mnogo znače.

 

* Tekst pisan u saradnji sa kompanijom Rosa

 


Podeli dalje

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook