Deca

Kako i kada se koriste probiotici za decu?

Kako i kada se koriste probiotici za decu?
Podeli dalje

Za sve roditelje koji se pitaju kako i kada se koriste probiotici za decu, delim sa vama lično iskustvo i preporuku i ujedno pozivam da uzmete učešće u diskusiji na ovu važnu temu.

Probiotici se među ljudima često nazivaju „dobre bakterije“ koje pomažu u borbi protiv „loših bakterija“. Sve veća popularnost probiotika kao podrške imunitetu dece i odraslih dovela je – u velikoj meri – i do sve češćeg istraživanja na temu prednosti korišćenja ovakvog načina prevencije.

Kroz razgovore sa nekoliko pedijatara tokom odrastanja svoje dece, izdvojio se jedan zaključak. Zbog svojih prirodnih sastojaka, probiotici se smatraju sigurnim i bezbednim za ljudsku upotrebu, a naročito za decu. Kako i zašto? Budući da dobre bakterije već postoje u telima svih nas, njihova dodatna konzumacija pomaže protiv prehlada, štiti od dodatnih oboljevanja u toku terapije antibioticima, a delotvorna je i kod sindroma iritabilnog creva, dijareje i ekcema.

Ako znamo da je zima period kad nam se deca češće razboljevaju i učestalije koriste antibiotike, uzimanje probiotika mu dođe kao prikladni saveznik i zaštitnik od nus pojava. Problemi sa stomakom, retka stolica, pad imuniteta, infekcije mokraćnih kanala, sve su to situacije koje često prate terapiju antibiotika. Probiotici upravo služe da te simptome ublaže ili decu zaštite od istih, ako se uzimaju onako kako doktor i farmaceut preporuče.

Da li su probiotici dobri za decu?

Istraživala sam šta o tome misli i zastupa medicinska struka u svetu, pa sam tako došla i do interesantnih istraživanja. Naime, studija slučaja objavljena u publikaciji JAMA Pediatrics, otkriva kako davanje probiotika novorođenim bebama tokom prva tri meseca pomaže u prevenciji grčeva, zatvora i gorušice.

Zatim, istraživanje iz 2015. godine dovelo je u direktnu vezu uzimanje probiotika sa skraćivanjem dijareje uzrokovane stomačnim virusima (vrlo popularnim u ovom periodu, zar ne?) za trećinu vremena.

A kad govorimo o prevremeno rođenoj deci i onoj koja su rođena sa malom kilažom, istraživanje zdravstvene asocijacije Cochrane, utvrdilo je da probiotici smanjuju rizik od ozbiljnog i potencijalno smrtonosnog crevnog stanja zvanog nekrotizujući enterokolitis.

80% imunog sistema dece nalazi se u njihovim crevima, zbog čega je balans stomačne flore (doktori imaju daleko stručniji izraz „gastrointestinalne“) veoma važan u Naročito u periodu kad deca odrastaju. Znajući to, a kako u porodici imamo i farmaceute i lekare, probiotici za decu su mi nekako prirodan sled stvari i suplement koji uvek imamo u kući. Naročito u vreme sezone prehlada i virusa, kao što je to slučaj sada.

probiotici-za-decu-svakog-uzrasta

Svoja razmišljanja i istraživanje na ovu temu nisam zaustavila samo na stranim podacima, već sam, u potrazi za odgovorom na ovo pitanje, razgovarala i sa našim kućnim lekarom, doktorom i pedijatrom Oliverom M. Ćirković koja je na tu temu rekla sledeće:

Neretko čujem pitanje koliko su probiotici zdravi i koliko dugo ih treba koristiti u dečijoj populaciji. Takođe, srećem se sa roditeljima koji su svojoj deci uveli suplemente probiotika kao redovne u svakodnevnom režimu ishrane.

            Probiotici imaju značaja (lekovitog učinka) u situacijama kada deca imaju dijareju uzrokovanu virusima ili u situacijama kada deca imaju dijareju uzrokovanu upotrebom antibiotika (tada deci dajemo probiotike kao meru prevencije). U stručnim časopisima se često podvlači da probiotici imaju pozitivan efekat kod dece i beba koja su zdrava, ali da ih ne treba ordinirati kod dece koja boluju od hroničnih, ozbiljnih bolesti ili u stanjima kada je kompromitovan imuni sistem (American Academy of Pediatrics).

            Naravno, treba uzeti u obzir da su mnogobrojne studije potvrdile da probiotici koje se daju kao mera prevencije od dijareje uzrokovane uzimanjem antibiotika imaju pozitivnih efekata, ali i da ne postoje dokazi da se mogu koristiti u lečenju dijareja ovoga tipa. Bebe i deca koja u ishrani koriste hranu bogatu probioticima (kao što je jogurt) imaju blaže simtome i kraće trajanje dijareje uzrokovane virusima. U bolestima kao što su stomačne kolike, alergije kod dece, Kronova bolest (Crohn’s disease) i drugim intestinalnim problemima ne postoje definitivni stavovi ni zaključci da probiotici mogu lečiti ova patološka stanja. Kada se govori o upotrebi probiotika ili prebiotika kod beba, pa i prevremeno rođene dece ne postoje dokazi da probiotici mogu imati štetne posledice pri uzimanju, čak mogu pomoći u prevenciji nekrotizirajućeg enterokolitisa kod prevremeno rođenih beba čija je telesna masa na rođenju veća od 1000 gr. Prebiotici mogu pomoći u smanjivanju manifestacija atopijskog ekcema kod zdrave dece.

            A koja je razlika probiotika i prebitoka? Probiotici menjaju bakterijski balans u ljudskom telu u smislu pojačavanja „korisnih“ bakterija u organizmu koje mogu da se suprotstave bakterijama koje uzrokuju infekcije i da ih ublaže. Prebiotici podržavaju prebiotični bakterijski rast i to su jedinjenja kao što su oligosaharidi koji se nalaze u majčinom mleku i koji se dodaju u neke mlečne formule za bebe.

            U svakom slučaju, pedijatri podvlače da se probiotici i prebiotici koriste isključivo uz podršku ostale terapije ordinirane od strane lekara.

Dr Olivera M. Ćirković, MA, EAGT spec. pediajtrije

Koji probiotik za dete odabrati?

Opet, pri odluci za konkretni prirodni suplement, konsultovala sam lekare i farmaceute. Poenta ovog teksta je da podelim svoje iskustvo i preporuku, a na vama je da odaberete onaj probiotik koji ponajviše odgovara stanju vašeg deteta. Budući da smo imali (i imamo) dobra iskustva sa preparatom Imunoglukan, prirodno je bilo da ukažemo poverenje i Waya probiotiku kao zaštitniku za vreme terapije antibioticima. Zašto njemu, pa prosto, pokazao se dobrim jer je u vidu uljanih kapi i deca ih samo popiju kašičicom. Nema razmućivanja u vodi, maskiranja sa šećerom i ostalim smicalicama kojima inače pribegavamo 🙂

probiotici-za-decu-waya

Mimo toga, a poučena preporukama lekara kao i rezultatima istraživanja na koje sam naišla, probiotik nam je i vid podrške u jačanju imuniteta. Ovaj probiotik dolazi u još dve varijante – kao kapsule (idealno za najstarijeg od 18 godina), ali i sa dodatkom vitamina D koji, pored izvorne zaštitne i preventivne uloge, doprinoci razvoju i jačanju kostiju. Bilo da imate novorođenče, ili stariju decu poput mene (8 i 6 godina, dok najstariji 18 koristi kapsule), ovi probiotici su svakako prigodni i višestruko korisni. Inače, oni jedini sadrže 100% probiotske bakterije (stručni naziv probiotska kultura) Lactobacillus rhamnosus GG, koja se inače normalno nalazi u ljudskim crevima i smatra se najistraženijom probiotskom kulturom. To znači da je korišćenje upravo ovog probiotika najpribližnije prirodnom obliku tih kultura i predstavlja siguran metod za regulisanje crevne mikroflore, kao i u borbi protiv  posledica virusa i prehlada J U njihovu pouzdanost me je dodatno uverio i članak na sajtu Univerzitetske klinike Tiršova koji na pitanje „Koji probiotik koristiti?“ odgovara:

„Za decu koja su sklona alergijama potrebno je primenjivati probiotske bakterije iz grupe Lactobacillus Reuteri i Lactobacillus Rhamnosus, koji je probiotik izbora, kako za bebe koje su imale nekrotizirajući enterokolitis, tako i za prevenciju sezonskih respiratornih infekcija kod dece.“

Podvučena grupa bakterija predstavlja glavni sastojak Waya probiotika, što je bilo najpresudnije da se odlučim za taj preparat iz razloga što mi deca imaju osetljive stomake i skloni su ekcemima.

Naravno, neki od vas će – sasvim legitimno – istaći kako se dobre bakterije mogu izbalansirati i ishranom. Tačno, jogurt, kiselo mleko, kefir i određeni sirevi predstavljaju potpuno prirodan izvor tih kultura. Međutim, novorođenčad i deca do nekih 6-7 meseci iste ne mogu da uzimaju, a kad porastu, ne vole baš sva deca da ih jedu i piju. Kakav god da je razlog, sama činjenica da postoje dobre bakterije i u vidu suplemenata znači mnogo jer pomaže kad nam je najpotrebnije.  Više o probiotskim kulturama možete pročitati u članku > Zašto je važna probiotska kultura i kada?

Zaključak

Nadam se da vam ovim tekstom pomažem u demistifikovanju dobrih i loših bakterija i odnosim bar deo nekih nedoumica. Ono što me na kraju zanima jeste, kakva su vaša iskustva sa probioticima i koji vid ove zaštite vi koristite za svoju decu?


Podeli dalje

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook

@organvlasti
  • Ovo je za zatvor.Pravda za bišona 💙
.
.
.
#twitterinspo #satwittera
  • Nešto lepo za dobro jutro ☀️ šeruj i ulepšaj nekom dan ✨
.
.
.
#dobrojutro #pozitiva #nestolepo
  • Female rage: the musical
🫅
.
.
.
#zenskapodrska #mozeiovako #motivacija #znakoviporedputa #samonezno #samosvoja
  • Are you ready for it?Pariz dočekuje Taylor Swift koja, nakon par meseci pauze, nastavlja svoju svetsku turneju 🔥
.
.
.
#erastour #taylorswoft #swifties
  • Najbolje obučene na #MetGala 2024.🔥🔥🔥Ko su bili vaši favoriti? Glasajte u storijima!
.
.
.
#crvenitepih #moda #metgala2024 #modnitrendovi #kaoizbajke
  • Ide leto, naučite osnove 😂@tavernakyclades 🔥
.
.
.
#leto #grzka #caciki #tzatziki
  • Ne jedan već DVA albuma ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️#TSTTPD #može #novialbum
  • Stvarno pitamo za drugarice 😅☕️
.
.
.
#ljubiteljikafe #napravipauzu #kafa
  • Uspori.Odmori.Diši.💛
.
.
.
#malestvari #predah #samomezno #zivotinje #preporukadana #diši
Ovo je za zatvor.Pravda za bišona 💙
.
.
.
#twitterinspo #satwittera
Ovo je za zatvor.Pravda za bišona 💙 . . . #twitterinspo #satwittera
6 dana ago
View on Instagram |
1/9
Nešto lepo za dobro jutro ☀️ šeruj i ulepšaj nekom dan ✨ . . . #dobrojutro #pozitiva #nestolepo
1 mesec ago
View on Instagram |
2/9
Female rage: the musical
🫅
.
.
.
#zenskapodrska #mozeiovako #motivacija #znakoviporedputa #samonezno #samosvoja
Female rage: the musical
🫅
.
.
.
#zenskapodrska #mozeiovako #motivacija #znakoviporedputa #samonezno #samosvoja
Female rage: the musical 🫅 . . . #zenskapodrska #mozeiovako #motivacija #znakoviporedputa #samonezno #samosvoja
2 meseca ago
View on Instagram |
3/9
Are you ready for it?Pariz dočekuje Taylor Swift koja, nakon par meseci pauze, nastavlja svoju svetsku turneju 🔥 . . . #erastour #taylorswoft #swifties
2 meseca ago
View on Instagram |
4/9
Najbolje obučene na #MetGala 2024.🔥🔥🔥Ko su bili vaši favoriti? Glasajte u storijima!
.
.
.
#crvenitepih #moda #metgala2024 #modnitrendovi #kaoizbajke
Najbolje obučene na #MetGala 2024.🔥🔥🔥Ko su bili vaši favoriti? Glasajte u storijima!
.
.
.
#crvenitepih #moda #metgala2024 #modnitrendovi #kaoizbajke
Najbolje obučene na #MetGala 2024.🔥🔥🔥Ko su bili vaši favoriti? Glasajte u storijima!
.
.
.
#crvenitepih #moda #metgala2024 #modnitrendovi #kaoizbajke
Najbolje obučene na #MetGala 2024.🔥🔥🔥Ko su bili vaši favoriti? Glasajte u storijima!
.
.
.
#crvenitepih #moda #metgala2024 #modnitrendovi #kaoizbajke
Najbolje obučene na #MetGala 2024.🔥🔥🔥Ko su bili vaši favoriti? Glasajte u storijima!
.
.
.
#crvenitepih #moda #metgala2024 #modnitrendovi #kaoizbajke
Najbolje obučene na #MetGala 2024.🔥🔥🔥Ko su bili vaši favoriti? Glasajte u storijima!
.
.
.
#crvenitepih #moda #metgala2024 #modnitrendovi #kaoizbajke
Najbolje obučene na #MetGala 2024.🔥🔥🔥Ko su bili vaši favoriti? Glasajte u storijima!
.
.
.
#crvenitepih #moda #metgala2024 #modnitrendovi #kaoizbajke
Najbolje obučene na #MetGala 2024.🔥🔥🔥Ko su bili vaši favoriti? Glasajte u storijima!
.
.
.
#crvenitepih #moda #metgala2024 #modnitrendovi #kaoizbajke
Najbolje obučene na #MetGala 2024.🔥🔥🔥Ko su bili vaši favoriti? Glasajte u storijima!
.
.
.
#crvenitepih #moda #metgala2024 #modnitrendovi #kaoizbajke
Najbolje obučene na #MetGala 2024.🔥🔥🔥Ko su bili vaši favoriti? Glasajte u storijima!
.
.
.
#crvenitepih #moda #metgala2024 #modnitrendovi #kaoizbajke
Najbolje obučene na #MetGala 2024.🔥🔥🔥Ko su bili vaši favoriti? Glasajte u storijima! . . . #crvenitepih #moda #metgala2024 #modnitrendovi #kaoizbajke
2 meseca ago
View on Instagram |
5/9
Ide leto, naučite osnove 😂@tavernakyclades 🔥 . . . #leto #grzka #caciki #tzatziki
3 meseca ago
View on Instagram |
6/9
Ne jedan već DVA albuma ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️#TSTTPD #može #novialbum
Ne jedan već DVA albuma ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️#TSTTPD #može #novialbum
Ne jedan već DVA albuma ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️#TSTTPD #može #novialbum
Ne jedan već DVA albuma ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️#TSTTPD #može #novialbum
Ne jedan već DVA albuma ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️#TSTTPD #može #novialbum
3 meseca ago
View on Instagram |
7/9
Stvarno pitamo za drugarice 😅☕️
.
.
.
#ljubiteljikafe #napravipauzu #kafa
Stvarno pitamo za drugarice 😅☕️ . . . #ljubiteljikafe #napravipauzu #kafa
3 meseca ago
View on Instagram |
8/9
Uspori.Odmori.Diši.💛 . . . #malestvari #predah #samomezno #zivotinje #preporukadana #diši
5 meseci ago
View on Instagram |
9/9