Akcije Deca

Kako zaustaviti vršnjačko nasilje?

Kako zaustaviti vršnjačko nasilje?
Podeli dalje

Vršnjačko nasilje predstavlja sve ozbiljniji problem na našem podneblju i krajnje je vreme da se upitamo: kako ga zaustaviti?

 

Nevezano od toga jeste li roditelj ili ne, vršnjačko nasilje je termin sa kojim ste se verovatno susreli – bilo da je u pitanju neko od rođaka, dete prijatelja, poznanika, možda komšije iz ulice – toliko je danas učestalo. To ne mora biti nužno bilo koji oblik verbalnog ili fizičkog nasilja; vršnjačko nasilje se, sve češće, odvija i u virtuelnom svetu i počinje već u ranom školskom dobu.

Sećam se jednog roditeljskog sastanka kad mi je prvenac bio treći razred; učiteljica nas je zabrinuta pozvala i uputila u slučaj online vršnjačkog nasilja prema jednoj devojčici iz razreda koje se ogledalo u vidu kontinuiranog slanja veoma ružnih poruka preko Facebooka. Treći razred! Nekoliko dečaka i devojčica iz razreda se okupilo i otpočelo sa maltretiranjem devojčice samo zato što – po nekim njihovim merilima – izgleda i ponaša se drugačije od onog kako bi oni hteli i to se nastavilo i nakon časova, slanjem pretnji, ružnih reči i uvredljivih pesmica u porukama na njen Facebook profil! Na stranu što deca tog uzrasta nema šta da traže na društvenim mrežama, sama činjenica da su bili spremni i na taj vid vršnjačkog nasilja, tako rano, i više nego dovoljno govori o ozbiljnosti problema.

 kako_zaustaviti_vršnjačko_nasilje_v
Rešenje je bilo da se deci izbrišu profili na Facebooku, izvinjenje devojčici i ozbiljan zajednički rad roditelja i učiteljice na uspostavljanju ponovne međusobne zdrave komunikacije – potrajalo je i danas su ti klinci uspešno i u drugarstvu završili osnovnu školu.

 

Zašto ovo pišem?

 

Vršnjačko nasilje je problem koji treba ozbiljno posmatrati i kao takvog ga shvatiti, a zatim raditi na njegovom rešavanju. Zajedno sa samom decom, mladima i njihovim roditeljima raditi na edukaciji i prevenciji takvih situacija koje mogu i ostavljaju ozbiljne posledice u kasnijem uzrasnom dobu.

Zbog toga što jesam protiv vršnjačkog nasilja i što sam i sama roditelj koji brine o svojoj, kao i o tuđoj deci, uključila sam se u podršku #DrugNijeMeta, jednomesečne kampanje u organizaciji portala Srbija Danas, a sa ciljem podizanja svesti i edukacije o ovom gorućem problemu čitave zajednice i društva.

kako_zaustaviti_vršnjačko_nasilje_v1

U kampanji će učestvovati brojna lica iz sveta javnog života i sporta, kao i nekoliko nas iz online sveta, a više detalja o samoj kampanji, kao i brojne tekstove i intervjue na datu temu možete pronaći na portalu Srbija Danas u narednih mesec dana, kao i na društvenim mrežama putem hashtaga #DrugNijeMetazavrtimo ga, pričajmo o ovom problemu i doprinesimo njegovom rešavanju.

 


Podeli dalje

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook