Deca

Mislite na bezbednost dece

Mislite na bezbednost dece
Podeli dalje

Da li i koliko mislite na bezbednost dece i koliko znate o važnosti auto-sedišta u kolima?

 

Vraćajući se sa ručka kod bake i deke, jedva dve ulice od njihovog stana, na raskrsnici u kojoj smo mi imali prednost, auto iz sporedne ulice se u zaletu zakucao u tatin auto – sreća da on nije vozio brzo, inače ko zna da li bih danas ispisivala ove redove.

Udes se desio pre gotovo 30 godina i sećam se da je mama blago ugruvala glavu (udarivši čelom u šoferšajbnu), brata je sačuvalo prednje sedište dok sam ja – sedeći na sredini Renoa 4, poletela napred, udarila glavom o instrument tablu i povredila koleno. Bio je to moj deveti rođendan. Auto-sedišta kao takva, u to vreme su bila misaona imenica, apstrakcija neka. Danas, kao odrasla i majka troje dece, ne mogu ni da zamislim da ih stavljam u kola „na golo“ odnosno, bez sedišta – čak ni kada su u pitanju najkraće relacije, poput vožnje do vrtića ili odlaska do prodavnice.

 mislite_na_bezbednost_dece_v

A sad malo statistike.

 

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, korišćenje auto-sedišta u Srbiji je na alarmantno niskom nivou – svega 20-25% roditelja ih ima i koristi. I, dok zemlje u našem okruženju imaju dosta strožije zakone po pitanju korišćenja auto-sedišta: do 10, pa i do 12 godine ili 1.5m visine, u Srbiji je obavezno korišćenje auto-sedišta do 3 godine, nakon čega je na roditeljima da se odluče za booster ili tradicionalno vezivanje pojasa – što i dalje nije dobro jer im pojas ne stoji kako treba već ide preko glave. Nedavni predlog novog zakona po kojem bi auto-sedište moralo da se koristi do 12 godine ili 1.35m visine dočekano je na nož – ponajviše zbog finansijskog troška.

 

Bacanje para, siguran mi je u rukama, ni mi nismo imali sedišta.. i mnogi drugi izgovori padaju u vodu onog momenta kada shvatimo i procesuiramo u svojim glavama da je, u periodu od 2010. do 2014. godine u saobraćajnim nezgodama u Srbiji povređeno 7.783 dece uzrasta do 14 godina, dok je život izgubilo 82 mališana.

 

Svakoga dana više od pet stotina dece izgubi život širom sveta u saobraćajnim nezgodama, dok desetine hiljada bude povređeno. U Srbiji, kao i širom Evrope, poslednjih godina deca više stradaju kao putnici u automobilima nego kao pešaci, zbog čega je naša odgovornost da učinimo sve što je u našoj moći da ih od toga zaštitimo. Samo jedan trenutak nepažnje (nebitno čije), jedna nesreća dovoljna je da se, daleko bilo, desi udes, pa da posle žalimo do kraja života.

 

Auto-sedišta nisu luksuz, ponajmanje hir, već predstavljaju roditeljsku pre nego zakonsku meru zaštite naših najmilijih. Pravilna upotreba auto-sedišta, između ostalog, smanjuje rizik od stradanja i težih povređivanja u toku sudara, sprečavanje ispadanje putnika iz vozila, kao i povređivanje ostalih putnika u vozilu. Brojne studije o bezbednosti u saobraćaju su utvrdile da, u zavisnosti od uzrasta, deca u auto-sedištu imaju od 50% do 80% manji rizik od povređivanja u toku sudara od one koja su vezana samo sigurnosnim pojasom ili nisu vezana uopšte!

mislite_na_bezbednost_dece_v1

 

Odabir odgovarajućeg auto-sedišta i njihovog pravilnog korišćenja jedna je od najvažnijih odluka koje ćete doneti za svoje dete i njegovu/njenu bezbednost. Kada pogledate video, sigurno nećete imati dilemu.

Kako bezbednost nikada nije na odmoru, širom Srbije počela je istoimena kampanja, sa ciljem podizanja svesti o važnosti konstantnog korišćenja auto-sedišta u toku vožnje i edukovanja roditelja o važnosti da deci obezbede sigurnu vožnju, bez obzira na zakonske propise.

 

Ne tražite izgovore i opravdanja jer ljudski život nema cenu, a posledice izbegavanja korišćenja auto-sedišta mogu biti tragične. Bezbednost nikada nije na odmoru.


Podeli dalje

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook