Deca

Najbolje zemlje za odgajanje dece

Najbolje zemlje za odgajanje dece
Podeli dalje

Ako ste se ikada pitali /a jeste/ koje su to najbolje zemlje za odgajanje dece, evo liste 12 država koje su pravi raj za roditelje i njihove mališane.

Srbija, nažalost, nije ni blizu da se nađe na jednoj ovakvoj listi, ali zato jedna bliska zemlja i ex-Yu država jeste! Pogađate, u pitanju je Slovenija, koja se našla na čak drugom mestu, odmah iza Norveške!

Poznata dobrotvorna organizacija Save the children je, u okviru svog godišnjeg izveštaja o stanju dece i njihovog odrastanja širom sveta, objavila i spisak koji predstavlja najbolje zemlje za odgajanje dece. Izveštaj sadrži detalje o 172 zemlje, među kojima je upravo ovih 12 najadekvatnije, najkvalitetnije i najbezbednije za podizanje dece:

1. Norveška
2. Slovenija
3. Finska
4. Holandija
5. Švedska
6. Portugal
7. Irska
8. Island
9. Italija
10. Belgija
11. Kipar
12. Nemačka

Rezultati su dobijeni poređenjem kvaliteta života, ishrane, stope smrtnosti , obrazovanja, zdravstvene nege i zaštite dece, a Srbija se nalazi na 41. mestu, iza Amerike, Francuske, Japana, Švajcarske,VelikeBritanije, Grčke, Australije, Singapura,  ali i Bosne i Rusije.


Detalje o rezultatima kao i ceo godišnji izveštaj možete pročitati na ovom linku.

 

Save

Save


Podeli dalje
Tagovi

1 komentar

Click here to post a comment

  • Ovu listu kao da su pravili svetski politicari.Primer V Britanija nikako nemoze da bude ispred Srbije.Ima tu jos zemalja koje ne zasluzuju da su ispred nas.Nase porodice brinu mnogo o svojoj deci.To nam je tradicija.Sta radi Britanija i druge zemlje izbace decu iz kuce sa 17 godina i to je briga.U ti zemljama veliki broj dece delikvenata.Zasto niko nevidi realno,vec se vode politikanstvom u svim istrazivanjima.Srbija je primerza mnoge zemlje kako se brine skoluje i vaspitavaju deca.