Deca

Saveti za negu beba sa 5 zvezdica

Saveti za negu beba sa 5 zvezdica

Kao majka troje dece različitog uzrasta, rekli biste znam (gotovo) sve, međutim, trendovi u medicini se menjaju i unapređuju jako brzo i evo šta su sa nama podelile pedijatar dr Nevenka Raketić, dermatolog Prim dr Gorana Isailović i psiholog dr Svetlana Zdravković, tokom nedavnog druženja sa Pampersom.

Svi znamo da je najvažnija uloga vitamina D sprečavanje rahitisa, a kako ga nema dovoljno u majčinom mleku, neophodno je obezbediti ga na druge načine. S tim u vezi, dr Nevenka Raketić istakla je važnost redovnih šetnji, čak i za novorođene bebe jer, prednosti Sunca i svežeg vazduha su da pomažu razvoj disajnog sistema i pretvaranje vitamina D u aktivan oblik. Novina koju smo saznali je ta da vitamin D jača imuni sistem stvarajući jednu antimikrobnu supstancu  u organizmu koja direktno deluje protiv virusa i bakterija i sprečava nastanak alergija, kao i razvijanje autoimunih bolesti i maligniteta. Što se tiče oblačenja za izvođenje u šetnju, naročito po ovom hladnom vremenu, bebu ne treba pretopljavati oblačenjem u skafander. Umesto toga, obucite bebu u dvodelni kompletić – pantalone i jaknu; šal, kapica i rukavice su obavezan deo zaštite, a ako je baš hladno, pokrijte ih ćebencetom u kolicima. U početku, dovoljna je šetnja od nekih 10ak minuta, a kako beba bude bivala starija, produživaćete i vreme koje provodite napolju. Šetnja i boravak na svežem vazduhu pomažu i pri uspostavljanju cirkadijalnog ritma – biološkom odnosu budnosti i spavanja.

Kad je u pitanju san bebe, saznali smo da su preporuke za spavanje sledeće:

  Do tri meseca spavanje između 14h i 18h

  Do kraja 1 godine između 13h i 14h

  Tek oko 10-te godine dete počinje da spava kao i odrasli, preporučenih 8,5h – 9,5 h

San je važan jer se tada luči hormon rasta i jača imunitet beba. Doktorka Raketić nam je pomenula nova istraživanja koja su utvrdila da su deca koja ne spavaju dovoljno sklonija infekcijama i imaju smanjena antitela nakon vakcina, što znači da njihovo dejstvo slabi. Odahnula sam, saznavši da i sa Mihajlom (gotovo) sve radim kako treba, jer sa nepunih 10 meseci uspevam da ga privolim da odspava preporučenih 13 sati 🙂

saveti_za_negu_beba_sa_5_zvezdica_v

U slučaju da ste se pitali koje je najbolje sredstvo za kupanje beba, ne treba koristiti sapune i kupke, već sindete – specijalna sredstva za pranje nalik sapunima, ali koja imaju neutralan ph, ne dovode do alkalnog efekta i ne isušuju kožu. Kako je dr Isailović istakla, koža bebe je 5 puta tanja od kože odrasle osobe i lojne žlezde još nisu spremne za rad zbog čega im je koža bazna a ne kisela (kiselost je neophodna za branjenje od opasnih mikroorganizama), i sindeti tu pomažu u očuvanju bebinog kožnog krema koji sama proizvodi, a koji je vrlo tanak.

Možda niste znali – ja sigurno nisam – da masažom stopala, osim što ćete zabaviti bebu koja u tome uživa, možete joj otkloniti i pojedine tegobe. Masiranjem malog prsta na nozi oslobađamo zapušene nosiće, dok masiranjem domalih prstića smanjujemo tegobe oko izlaska mlečnih zubića. Isto tako, dr Zdravković nam je naglasila važnost dodira i maženja sa našim bebama, kako bi stekle bazičnu sigurnost i zaštitu koja ih kasnije izgrađuje u sigurne i zdrave ljude. Pomenula nam je jedno istraživanje sprovedeno na mladuncima majmuna (a koje se može generalizovano preneti na nas) u kojem su ih izlagali dvema lažnim majkama. Jedna lažna majka je bila od žice i imala je čančiće sa mlekom, dok je druga bila od pliša i bez hrane. Mladunci su gotovo sve vreme provodili kod plišane mame, dok su kod žičane išli samo da bi jeli. Dodiri, maženje i nošenje samo doprinose boljem i kvalitetnijem razvoju bebe i ne treba se plašiti da ćemo ih time razmaziti ili pokvariti.

Sigurno se pitate kakve veze sa, gore navedenim savetima, imaju Pampers Premium Care pelene? Kao neko ko se sa ovim pelenama druži već duže vreme, mogu samo da kažem da Pampers Premium Care pelene, pored zaštite i nesputanosti, koži moje bebe omogućavaju da neometano „diše“. Kako to? Pampers Premium Care sa mikroporama koje dišu (ispuštajući vlažan vazduh napolje a svež unutra) pomoći će da se održi dobro okruženje bebinoj koži unutar pelena, pomažući pritom koži da diše kako bi dobila što više svežeg vazduha. Isto tako, zahvaljujući indikatoru vlažnosti, sada tačno znamo kada su mališani spremni za presvlačenje, što je naročito zgodno kada spavaju – ne moramo ih buditi, ako pelena nije prepuna, dovoljno je da bacimo pogled na boju indikatora i znamo. Dodatna pogodnost Pampers Premium Care pelena ogleda se i u tome što su dovoljno tanke (a jednako sigurne kao i sve druge pelene) da beba oseti svaki naš dodir – što je najintimniji način komunikacije sa njima, a koji im jako mnogo znači u daljem razvoju i kasnijem formiranju ličnosti, o čemu je dr Zdravković govorila.

Za bebin nasmejan dan, za miran i neometan san, preporučujem Pampers Premium Care svaki dan! 🙂

* Podršku za pisanje ovog teksta je pružio Pampers Srbija

Fb komentari
Tagovi

Facebook

Organ Vlasti Instagram