Deca

Školovanje u Australiji iz ugla roditelja

Školovanje u Australiji iz ugla roditelja
Podeli dalje

Povodom teksta Kako izgleda školovanje u Australiji, javio nam se jedan naš roditelj iz Viktorije koji je sa nama podelio iskustvo o tamošnjem obrazovanju – iz ugla roditelja. Pročitajte i ovu priču.

 

Što se tiče školovanja mnogo je više loših nego dobrih strana. Deca do šestog razreda samo crtaju i imaju JEDAN domaći zadatak nedeljno.

Kad izađu iz 12-og razreda, ne znaju osnovne stvari koje naš učenik petog razreda zna u pola dana i noći, a ako želim da mi dete bude pismeno i spremno za život moram kod kuće sa njom da radim sve mimo programa koji je smešan. Iz perspektive deteta, škola u Australiji je EKSTRA jer je dovoljno da se lepo ponašaš i istražuješ i to je to.

Sa druge strane, sve privatne škole su religion connected što znači da pripadaju nekoj veri i naravno da za određenu cenu može svako da ih pohađa, ali po njihovim pravilima i verovanjima.

školovanje_u_australiji_iz_ugla_roditelja_v

Uniforme koštaju nekoliko stotina dolara i obuća mora da bude crna sto mi se sviđa jako. Po tome kako se deca ponašaju na ulici i koju uniformu nose znaš kom staležu pripadaju. Od siromašnih se stvara radnička zatupljena klasa, a od onih koji priušte privatnu školu prividna obrazovana skupina. Naravno da sve zavisi i od deteta. Public schools su pune droge već negde oko petog razreda i ne možete verovati kakvih tu nivoa mentaliteta ima i porodičnih odnosa i svega, plus rasizam o kome niko ne govori ništa, drugarica (čija su deca sa Sri Lanke promenila 3 škole ovde zbog rasizma) nam je ukazala i na to.

Još jedna opservacija, australijska deca imaju mnogo psiholoških problema jer im je sve dozvoljeno i sve im pripada i čim naiđu na prepreku, pucaju. Da ne zvučim ko patriota, a živim u Australiji, ali mi smo Srbi za njih doktori pa čak i onaj što čisti ulice i što pere auta, ako mi verujete.

Svaka priča ima dve strane, a vi sada imate obe. Pitanje koje se, neminovno, nameće jeste: da li je trava uvek zelenija u tuđem dvorištu – odnosno, da li je naše obrazovanje, koliko god zastarelo i preobimno bilo, utoliko lošije u odnosu na ono koje deca dobijaju u inostranstvu ili je u pitanju pre način na koji se ono primenjuje?


Podeli dalje

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook