Deca

Svako vidi ono što želi

Svako vidi ono što želi
Podeli dalje

Da svako vidi ono što želi, pokazuje i nedavna fotografija srednjoškolaca u muzeju koja je obišla celu planetu.

 

Sigurno se sećate fotografije na kojoj je prikazana grupa srednjoškolaca kraj Rembrantove slike „Noćna straža“ u Rijksmuseumu u Amsterdamu koja, umesto da posmatra sliku, zuri u mobilne telefone i tablete? Sporna fotografija izazvala je burne komentare – mahom negativne – o tome kuda ovaj svet ide, kako su deca neuka, nevaspitana, žive pogrešne živote i slično.

Šta se, u stvari, dešavalo?

Ovi „nevaspitani“ srednjoškolci su, samo nekoliko trenutaka ranije, slušali predavanje kustosa o izloženim remek delima, nakon čega su dobili zadatak da se informišu više o slici i pripreme za debatu o njoj. Naime, Rijksmuseum je renoviran prošle godine i, od tada, raspolaže inpresivnom multimedia turom – pored slika i ostalih umetnina nalaze se QR kodovi koji sadrže detalje o umetniku i njegovom delu, a postoji i aplikacija sa 9 jezika kojom je moguće istražiti muzej na jednom višem nivou.

svako_vidi_ono_što_želi_v
Ovo je tek još jedan primer kako – iako fotografija govori više od 1000 reči, svaka od tih reči može biti pogrešno protumačena, ako ne raspolažemo sa dovoljno informacija. Takođe, čini se da postoji trend u kojem današnje klince uzimamo zdravo za gotovo, nazivajući ih površnima, nezainteresovanima i slično, a u stvari je modernizacija dovela do napretka u učenju, koje je danas neminovno interaktivno i (bar u normalnim zemljama) u skladu sa svetom u kojem živimo.


Podeli dalje

2 komentara

Click here to post a comment

  • Bio sam jesenas tamo.
    Gore u velikom holu pred tom slikom ovaj prizor je česta pojava. Osim interaktivnih vodiča, u celom muzeju postoje i na velikim plastificiranim stranama, na nekoiko jezika, odštampani opisi celih dela i detalja. Na sve to, u celom muzeju je besplatan WiFi i svuda je dozvoljeno fotografisanje.
    Celodnevno predivno iskustvo.

Facebook