Deca

Thylane Lena Rose Blondeau – nova modna ikona ili slučaj za posmatranje?

Thylane Lena Rose Blondeau – nova modna ikona ili slučaj za posmatranje?
Podeli dalje

Pre par dana, kako u svetskim tako i u našim medijima, osvanula je vest o novom modnom čudu od svega 10 godina! U pitanju je mlađana Francuskinja, Thylane Lena Rose Blondeau, koja – zaista – svojom pojavom malo koga ostavlja ravnodušnim ali kao jedna prelepa desetogodišnja devojčica.

 Ipak, postavlja se pitanje da li je način na koji je Thylane predstavljena javnosti serijom fotografija u jednom svetski poznatom časopisu umetnost, moda ili pak bezobzirni egzibicionizam na granici pedofilije i zloupotreba ove devojčice.

Kao što ćete videti na fotografijama, nema sumnje da je malena Thylane izuzetno lepa, fotogenična i talentovana; pleni stavom, harizmom i samouverenošću kakvu mnoge odrasle manekenke nemaju. Budući da dolazi iz poznate porodice – majka joj je TV lice i kreator dečije garderobe Veronika Loubry, a otac bivši fudbaler Patrick Blondeau, malena Thylane je pred svetlima kamere još od najranijih dana.


I sve bi to bilo u redu i ne bi izazvalo toliku pometnju, pa toliko druge dece je u svetu modelinga, da nije par stvari koje bacaju senku na ovu mladu damu i njen angažman u svetu mode.
Nedavno se pojavio editorijal Tom Forda – u francuskom magazinu Vogue sa – za njen uzrast – vrlo provokativnim i dvosmislenim fotografijama; šuška se da su upravo te fotografije koštale Carine Roitfeld njenog uredničkog mesta u Vogue. Na fotografijama, koje su snimljene tako da istaknu njenu nepobitnu lepotu i dečiju nevinost, Thylane pozira kao odrasla devojka, obučena i obuvena u garderobu i obuću za odrasle devojke i (pre)našminkana kako se odrasle žene ne šminkaju ni za večernje prilike. Nema sumnje da su sporne fotografije odrađene visokokvalitetno i vrlo profesionalno, međutim, malena Thylane će biti jednako (ako ne i više) lepa i sa 15-16 godina, kada će – iako i dalje maloletna – ipak prikladnije biti da se fotografiše na taj način.

Daleke 1976.-te, izbio je sličan skandal – danas bi se za te fotografije mnogo ljudi našlo iza rešetaka – 13-ogodišnja Bruk Šilds pozirala je naga fotografu Garry Gross-u, sa sve dozvolom njene majke. Postavlja se pitanje, dokle su roditelji spremni da idu, zarad novca, slave, moći,____________(nastavite sami) i u tom cilju da žrtvuju i zloupotrebljavaju sopstvenu decu?


Da li će Thylane izrasti u zdravu i uravnoteženu mladu osobu ili će joj ovakav način života i izloženost očima javnosti poremetiti norme, stavove i način razmišljanja; da li joj je ovakva izloženost oduzela dalje detinjstvo
i hoćemo li (a nadamo se da ne) čitati o njoj kao novoj Britni, Lindzi, Majli, Demi i ostalim posrnulim starletama?


Gde je granica koju treba podvući, kada je u pitanju manekenstvo dece? Ko je odgovoran kada osvanu ovakvi i slični editorijali? I zašto je u redu i pohvalno kada se desetogodišnja devojčica pojavi na fotografijama u toplesu, skrivajući se samo iza duge kose, a nije u redu i kažnjivo je imati fotografije sopstvene dece koja se kupaju, u sopstvenom računaru sopstvenog doma
– samo su neka od pitanja koja se nameću. Odgovore, bojim se – kao i u većini sličnih slučajeva – pronalazićemo i otkrivati mahom mi sami.


Podeli dalje

1 komentar

Click here to post a comment

  • Tuzno je kako roditelji maltretiraju svoju decu i preko njih prozivljavaju neke svoje neispunjene snove,za ovo bi trebali debelo da odgovaraju,ali ko da ih juri?Nekome itekako odgovara da gleda ove nevine Lolita devojcice

Facebook