Moj dom

Napravite same sredstva za čišćenje

Napravite same sredstva za čišćenje
Podeli dalje

Komercijalna sredstva za čišćenje, osim što dosta koštaju i utiču na kućni budžet, puna su raznih hemikalija od kojih su neke i štetne po zdravlje. Umesto toga, zašto ne biste napravile i koristile prirodna, organska sredstva za čišćenje?

Ovim sredstvima možda treba malo više vremena za delovanje i postizanje potpunog efekta, ali su sigurna i vrlo ekonomična. Predstavljamo vam nekoliko načina na koje možete iskoristiti uobičajene namirnice koje imate u domaćinstvu.

Za uporne i dosadne fleke u kupatilu, koje se pojave naročito po pločicama i teško ih je ukloniti, koristite malo gušću mešavinu sirćeta i sode bikarbone, umesto uobičajenih hemijskih sredstava. Možda niste znle, ali sirće ima izvesna antiseptička svojstva; istraživanja su pokazala da se sirćetom može ubiti i do 80 procenata bakterija i gljivica. Soda bikarbona, sa druge strane, odlično upija neprijatne mirise, tako da je kombinacija odlična.

U kuhinji, najviše nevolja donosi nam čišćenje šporeta i predela oko njega. U tu svrhu, soda bikarbona i sirće opet su odlični pomagači. Izdašno poprskajte pod kuhinje uveče sodom bikarbonom i rasporedite preko rastvor sirćeta razblaženog sa malo vode. Ostavite da deluje preko noći, a ujuru očistite četkom sa metalnim vlaknima.

rukavice za sredstva za čišćenje

Kada su u pitanju masne fleke od ulja po šporetu, njih je najbolje ukloniti neposredno po izlivanju na šporet – kako se ne bi osušile i skorile, otežavajući nam čićenje. Ako ipak zaboravimo, mešavian razblaženog sirćeta i sode bikarbone je tu da pomogne. Ostavite da deluje nekih dvadesetak minuta a potom dobro isperite, koristeći vlažni, čvršći sunđer.

Za čišćenje prozora i ostalih staklenih površina, najbolje je koristiti mešavinu jednakih delova sirćeta i tople vode. Sipajte u raspršivač i koristite kao što biste bilo koje drugo, hemijsko sredstvo. Prozori i ogledala biće jednako čisti i sjajni, nakon ovakvog tretiranja. Ovaj rastvor, takođe, možete koristiti i za čišćenje radnih površina u kuhinji – pulta, sudopere, kuhinjskog stola. Kao što su nekada naše bake radile.


Podeli dalje

1 komentar

Click here to post a comment

Facebook