Trudnoća

Depresija u trudnoći – simptomi i prevencija

Depresija u trudnoći – simptomi i prevencija
Podeli dalje

Istraživanja su pokazala da je depresija u trudnoći, nažalost, česta pojava. Kako se izboriti sa ovim poremećajem?

 


Iako se smatra najsrećnijim periodom života za svaku ženu, depresija u trudnoći i anksioznost su poremećaju koji zadese čak i do 30% trudnica u nekom periodu njihove trudnoće, a kod određenog broja trudnica prerasta i u postporođajnu depresiju. Štaviše, simptomi depresije se u trudnoći mogu razviti i izazvati teža stanja. Prema jednom američkom istraživanju iz 2009. godine, 52% ispitanih žena koje su bile trudne, izjavilo je da su – tokom trudnoće – imale pojačane simptome anksioznosti i/ili depresije.

Šta je depresija i koji su njeni simptomi?

Depresija je psihički poremećaj raspoloženja koji pogađa čak 1 od 4 žene tokom nekog perioda života, ali je problem sa depresijom taj što često ne biva pravilno dijagnostikovana, naročito u trudnoći, te se pripisuje hormonskom poremećaju i „tipičnim simptomima“ drugog stanja. A to može biti opasno jer su istraživanja utvrdila da depresija u trudnoći povećava rizik od pojave depresije kod njihove dece u tinejdžerskom uzrastu.

depresija_u_trudnoći_v

Simptomi depresije u trudnoći

– uporna tuga
– teškoća pri koncentrisanju
– malaksalost i umor
– poremećaj sna
– gubitak interesovanja za aktivnosti koje voli
– anksioznost
– osećaj krivice
– osećaj manje vrednosti
– promena u navikama ishrane
– crne i samoubilačke misli

Ako imate neke (ili sve) od ovih simptoma duže od 2 nedelje, verovatno vas je pogodila depresija i neophodno je potražiti pomoć – kako porodice, tako i stručnog lekara.

depresija_u_trudnoći_v1

Uzroci depresije u trudnoći

– porodična istorija
– problemi u vezi/braku
– prethodni pobačaji
– problemi sa začećem
– teška trudnoća
– pretrpljena trauma ili šok
– stres

Za lečenje depresije u trudnoći postoji nekoliko načina koji ne uključuju lekove. Pre svega, neophodna je podrška okoline – samog partnera ili bliskog rođaka/prijatelja; zatim psihoterapija; akupunktura; promenjen način ishrane; svetlosna ili terapija bojama.

Ono što same možete da uradite kako biste preventirali pojavu ili umanjili simptome depresije jeste da se što više odmarate i spavate; izbegavate stresne situacije; pričate što više o onome što vas tišti i pogađa; u ishranu unesete što više vitaminskih namirnica i pijete dosta vode; ugađate sebi na svaki mogući način. Meditacija je takođe jedan od načina koji mogu pomoći da se opustite, eliminišete stres i umanjite ili otklonite simptome.

 


Podeli dalje

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook