Trudnoća

Porođaj na društvenim mrežama – gde je granica?

Porođaj na društvenim mrežama – gde je granica?

Da vam je neko rekao kako ćete biti u prilici da gledate porođaj na društvenim mrežama, da li biste poverovali?


Upozorenje: video sadržaj koji sledi sadrži sirov materijal porođaja, nije preporučljivo za osobe osetljivog stanja.

Svesni smo da živimo u vremenu četvrte industrijske revolucije i sveopšte popularizacije interneta. Pa ipak, iako su internet i društvene mreže doneli dosta toga dobrog i korisnog, istovremeno su postali i način da svako iskaže svoje poglede i delovanja na ne baš uvek moralan, pristojan, pa i razuman način.

Facebookom se ovih dana poput galopa deli snimak jedne mame koja je objavila sopstveni porođaj u svoj svojoj sirovosti i na izvol’te svima. Da li je u pitanju hrabrost, smelost ili, pak, nepotreban način privlačenja pažnje? Da li smo zaista došli do tačke u kojoj (više) nema granice u tome šta je za javnost a šta ne? Šta je za intimu a šta za sve? Postoji li, u vremenu u kojem živimo, intima ili je sve svima dostupno – zarad čega? Popularnosti, jednog lajka/šera/komentara više?

I da, svesna sam da i sam ovaj tekst doprinosi širenju „virala“ i pomame oko videa, pa ipak.. Veoma me interesuje da neko ko je školovan i ko ima znanja neophodna da definiše ovakve i slične poduhvate, podeli sa nama mišljenje o tome šta je iza ovakvog načina privlačenja pažnje.

Porođaj na društvenim mrežama

Jer, teško mi je da poverujem kako je u pitanju čisto edukativan video koji ima za cilj da nekim budućim majkama približi čin porođaja. Ili, da je vreme u kojem živimo toliko otvoreno i slobodno da ovakve primere treba a priori prihvatati za „novo normalno„, očekivano i prihvatljivo. Šta je sledeće, prenos sa sahrane? Oh, wait..

Šta vi mislite?

 

Fb komentari

1 komentar

Click here to post a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  • Jao bože ne znam šta bih rekao. Trudim se da razumem da je ovo možda u edukativne svrhe, ovo je nešto divno i realno rođenje deteta nije tabu tema, ne treba se stideti i kriti. Ali ne znam, plašim se da danas ljudi sve rade samo zbog publiciteta, pa će i ono najlepše pretvoriti u lajkove.