Trudnoća

Trudnice i posao: do kada raditi?

Trudnice i posao: do kada raditi?
Podeli dalje

Večita dilema za oba pola: trudnice i posao. Da li i do kada raditi i šta o tome misle lekari?

 

Trudnoća sama po sebi ne mora da donese velike promene sa sobom, ali jedno od glavnih pitanja je: da li i do kada raditi i šta o tome misle lekari?

Kako jedan doktor iz Gradske bolnice nedavno reče jednoj trudnici: “Trudnoća nije bolest, već blagoslov koji ne dožive sve žene i ponašajte se u skladu sa tim”. Ako je trudnoća zdrava i bez poteškoća koje iziskuju terapije, ne postoji razlog zašto trudnica ne bi radila, sve dok se oseća dobro i dok posao – po nju i bebu – ne predstavlja opterećenje.

U slučaju da posao zahteva bilo kakvo telesno opterećenje, poput višesatnog stajanja ili sedenja, pakovanja, podizanja stvari, dosta stresa i slično – nije preporučljivo da se radi. U takvim situacijama, nije retkost da se pojave tegobe koje ugrožavaju normalno razvijanje trudnoće, pa i rizik od preranog porođaja.

Ako je u pitanju rizična, pa i visokorizična trudnoća, sa radom se prestaje momentalno i pristupa uzimanju adekvatne terapije i pod budnim okom nadležnog lekara.

Trudnoća je posebno i najlepše stanje koje žene treba da provedu i pamte po dobrom. Ne izigravajte Superženu (čak i ako to jeste). Odmarajte se što više, jedite zdravo i uzimajte što više vode, posvetite se sebi u tih devet meseci i dobro pripremite za novi život koji ćete izneti. A posao uvek može da čeka.

 

Save


Podeli dalje

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook