Akcije

Francuska zabranjuje premršave modele!

Francuska zabranjuje premršave modele!
Podeli dalje

Ponovo korak ispred drugih: Francuska zabranjuje premršave modele, kako bi promovisala zdrav izgled i pozitivne primere.

 


Francuska vlada usvojila je zakon po kojem će manekenke morati da dostave potvrdu lekara da nisu anoreksične, odnosno da im je BMI minimum 18, kako bi sprečili da u industriji rade i promovišu se premršavi modeli. Pored toga, zakon nalaže i da sve fotografije koje su retuširane i obrađivane u Photoshopu imaju oznaku  „touched up„.

Agencije za modele baš i nisu oduševljene ovim zakonom jer će biti onemogućene da zaposle modele bez doktorskog sertifikata o zdravoj kilaži, a ako to i pokušaju, biće kažnjene sa novčanom kaznom većom od 50.000 funti, kao i kaznom zatvora do 6 meseci za odgovornog!

 

Sa druge strane, agencije ističu kako  je prava moć u promeni percepcije i naginjanju ka pozitivnim promenama u rukama dizajnera, fotografa i urednika časopisa jer upravo kreatori prave garderobu u veličinama 34 i 36, koje kasnije fotografi snimaju za objave u časopisima.  Agencije su tu samo da odgovore zahtevima oglašivača, dizajnera i fotografa, ističu u Synamu, francuskoj uniji agencija za modele.

 

Bilo kako bilo, zakon je tu, i vreme će pokazati da li će i ostale zemlje poput Francuske (Izraela i još po nekih) krenuti ovim putem i tako napraviti značajan korak napred u borbi protiv pogrešnih ideala lepote, anoreksije, bulimije i ostalih poremećaja ishrane koje se javljaju kod devojčica i devojaka, između ostalog i iz ovih razloga.


Podeli dalje

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook