Akcije

Genijalno ili bez ukusa – nova Vip Mobile reklama za mlade

Genijalno ili bez ukusa – nova Vip Mobile reklama za mlade
Današnji dan obeležen je novom marketing kreacijom – genijalno ili bez ukusa – nova Vip Mobile reklama za mlade?

 

Neke stvari radiš samo kad si mlad“ slogan je nove reklamne serije mobilnih paketa za  mlade kompanije Vip Mobile. Ne zvuči i ne izgleda drugačije, neprilično, možda i uvredljivo – sve dok se ne spoji sa fotografijom, a i videom koji celu marketinšku kampanju prati:

 

 

Da, the bucket list koncept je jasan i sama ideja kao takva nije loša – realizacija je već sasvim druga stvar. U doba kada je vršnjačko nasilje u porastu, kada imamo sve više slučajeva tinejdžerskih prestupa, maloletnih trudnoća, pa i smrtnih stradanja – treba li i može li jedna kompanija sebi dozvoliti luksuz reklamiranja i podsticanja nesmotrenog, raskalašnog i neobazrivog ponašanja? Podsetimo, živimo u državi Srbiji u kojoj pravo na socijalnu pomoć moraš da zaradiš; u kojoj se deca već sistemski godinama unazađuju nekvalitetnim programima, obrazovnim sistemom, nemanjem adekvatnog socijalnog/obrazovnog i kulturološkog sistema; u državi u kojoj se popularnost stiče na često (jedino) kompromitujuć način – sudeći po medijima; treba li jedna ozbiljna (pritom strana) kompanija da postane deo tog i takvog miljea i podrži takav pristup jednom ovakvom kampanjom?

nova_vip_mobile_reklama_za_mlade_v

Da, živimo u modernom dobu 21. veka, sve nam je dostupno i na klik mišem od nas. Ali.. Postoji li neka granica: ukusa, pristojnosti, prihvatljivosti, obzira, morala, ravnopravnosti, __________________ ili je baš sve dozvoljeno zarad još jednog klika/lajka/šera/komentara/preporuke? Da li i ovaj tekst koji pišem spada u opravdan rizik ili je sve moglo da se uradi i malo kulturnije i bez potrebe da (po N-ti put u istoriji) ženski rod još jednom bude obesmišljen i tretiran kao plitkoumna/lakomislena/nesmotrena/ vrsta?

nova_vip_mobile_reklama_za_mlade_v1

 

Genijalan i hrabar potez ili potpuna besmislica – šta vi mislite? Kakvu poruku ova kampanja ima za mlade?

Fb komentari

9 komentara

Click here to post a comment

 • Reklama promoviše zabavu i meni je to skroz ok.
  Baš zbog problema u društvu koje ste naveli u tekstu (za koje ne možemo da očekujemo da ih rešava privatna firma), mladi i treba da osete da imaju mogućnosti da se provode kao njihovi vršnjaci širom sveta, a ne da odrastaju pre vremena i posmatraju sebe kao žrtve sistema u kome su.
  Da li smatrate da bi reklama bila prikladna van društvenog konteksta?
  Ako ne, rekla bih da se radi o lažnom moralisanju, jer pretposavljam da je većina ljudi barem jednom učestvovala u nekom zezanju koje se vidi u reklami. I da nismo u skroz poremećenom kulturnom sistemu, to bi bilo sasvim normalno i reći.

  P.S. Teško da je da su oni toliko uticajni da će ovo stvarno pomeriti ponašanje mladih. A rezultat postignut – evo, mi pričamo o tome.

  • Draga Iva,

   dosta mladih je uživalo i u zezanju sa iglom ubodenom u venu. Možda je ova kompanija mega advertajzing genija mogla i heroin da stavi u reklamu. Ili neko slično zezanje.

 • Poštovana Iva26,

  Naravno da niko i ne očekuje od jedne firme da rešava probleme u društvu, ali isto tako, ne bi trebalo da ih koristi za samopromociju, kao što Vip Mobile to radi. I, ovde se nikako ne radi o „lažnom moralisanju“, već o zabrinutosti jednog roditelja za društvenu pojavu koja sve više uzima maha. Jedno je zezanje u društvu, a nešto sasvim drugo preporučivanje „trojke“ kao društveno prihvatljivo ponašanje.

  I baš zato što jesmo u skroz poremećenom kulturnom sistemu, ovakve stvari ne bi trebalo da prolaze kao prihvatljive. Danas je to jedna reklama, sutra?

  p.s. Rezultat itekako jasan – vidljivost je tu. Pitanje je – čime li će se sledeći put okoristiti?

  • Ivana, a zasto trojka nije drustveno prihvatljivo ponasanje? Vase vrednosti treba da budu vrednosti drustva jer ste samo vi normalni?

   Drugo, mnogo dramatizujete. Tresla se gora, rodio se mis. Podsecate me na amerikanke koje na Fox-u vriste:
   „think about the children“. Well think about the children, and let others PARTY!

   • Dragi Ivane,
    Reč „Amerikanka“ piše se velikim slovom, kao i reč „Srpkinja“. Znali biste to da više čitate, a manje gledate reklame. Reklama je debilna. Pre tridesete treba da završite fakultet, naučite još jedan jezik, gledate kvalitetne filmove i zaradite prve značajne pare. Takvim aktivnostima bave se oni koji vladaju svetom, a ovim što je prikazano u reklami ostali jadnici koji od mame i tate žicaju lovu za ultra mega giga super seksi tarife mobilnog operatera. Dragi Ivane, nastavite sa zabavom, ne dajte se ometati.

 • Неприлично и увредљиво – да. Чак субверзивно. Реклама промовише инфантилност. Интересује ме да ли се емитује и на западном тржишту.

  • Reklama je draga gospodo prilagodjena tacno onoj populaciji koja ce je lako progutati,i ziveti, nazalost.Citavi timovi rade na tome da osmisle programe koje ce danasnje plisano dete gledati, danas dete, sutra odrastao covek na nivou deteta.A pocelo je devedesetih godina kada su nam u paketu tranzicije ponudili plisano vaspitanje, Odnosno blagu prinudu i pozitivno uslovljavanje. Pocese roditelji da vaspitavaju tako, pocese obdanista i utemeljise pohlepno dete uslovljenog uma, lenjo dete( jer je pohlepan lenj), agresivno dete, jer mu oduzimanje nagrade naslojava ljutnju, nevaspitano pa i zavidno dete.Takvo dete stavite pred ekran i na igrice koje takodje uslovljavaju um, eto vam masine umesto coveka.Ta deca moooorajuuuu da biraju na TV ekranima, sadrzaje koji su u duhovnom rastu njima slicni.
   A sta je lenjom cilj, nego da lenstvuje, da trazi slugu svojoj lenjoj prirodi, a da zivi upravo taj virtuelni svet u snovima. .Nije problem sto je to TV ponudio, nego je problem sto ima ko to da gleda i da kao otudjeno bice od svoga sopstva, oseca da tome i pripada.
   Eto vam gospodo odgovora sto mlad momak sedne za volan i ide pravo u smrt.Dokle god ne izvucemo keca iz rukava, a to je vaspitni model za skolu i porodicu, bice stradanja koliko ni zamisliti ne mozemo.
   Prof.Petar Savic, Nova skola -model za skolu i prof.Milica Novkovic,Porodicni bukvar- model za porodicu.

 • Zar je neko ocekivao nesto bolje od VIP-a. Ova reklama ne da nije umerena za nase prostore. Nego je i u velikoj meri vulgarna. Zabava, teznja ka tome da se bude drugaciji i bolji, da se odskoci vise moze se uvek iskazati na drugaciji nacin. Ova reklama je dno dna.

 • Ova reklama ne promovise zezanje vec ono sto jedna neinventivna i nekriticna mlada osoba cesto cini da bi bila cool i zbog cega se cesto oseca lose kada sazri i upravo huska na sve to uz parolu – ako ne radis nesto glupo i besmisleno prava i baba. To je direktan uticaj na formiranje stava mladih o tome sta je zezanje a sta nije. Mogli su da dodaju i ludu voznju gradom u pijanom stanju pa da kompletoraju ovu potpuno nakaradnu sliku o tome sta je zabavno a sta ne.

Facebook