Akcije

Kompanija dm povukla plastične kese iz prodaje

Kompanija dm povukla plastične kese iz prodaje
Podeli dalje

Kompanija dm drogerie markt u potpunosti je povukla plastične kese iz prodaje, saopšteno je juče na zvaničnoj konferenciji za novinare.

Odluka kompanije da povuče plastične kese iz prodaje u svim dm drogerijama u zemlji stupila je na snagu 14. oktobra, a dm će nastaviti da nudi ekološke alternative kao što su papirne kese, trajne torbe i dm pamučne trajne torbe. Kompanija dm se među prvima u Srbiji odlučila na takav korak sa ciljem da utiče na očuvanje životne sredine u zajednici u kojoj posluje i da deluje kao primer svojim kupcima, ali i ostalim kompanijama.

Predrag Petrović, član Uprave dm drogerie markt Srbija i Severna Makedonija, istakao je da je odluka o potpunom povlačenju plastičnih ambalažnih kesa iz dm drogerija usledila kao logičan nastavak ekološki osvešćenog poslovanja kompanije.

„Kompanija dm je još 2012. godine počela sa naplatom velikih kesa, a od 2018. godine novac od naplate malih recikliranih kesa usmerava se na veliki ekološki projekat. Ovu praksu negujemo i na drugim tržištima na kojima poslujemo, pa su plastične ambalažne kese u isto vreme kada i u Srbiji povučene iz prodaje i u svim našim drogerijama na teritoriji Makedonije“, rekao je Predrag Petrović.

dm-povukla-plastične-kese-iz-prodaje-baner

„Počevši od same proizvodnje, do pakovanja i sadržine proizvoda, na svakom koraku nastojimo da budemo odgovorni prema našoj okolini, kao i da edukujemo kupce o održivim načinima života. Tako ih sada pozivamo da, nošenjem sopstvenih torbi za višekratnu upotrebu, daju svoj doprinos u očuvanju životne sredine za buduće generacije. Takođe, kupovinom naših trajnih torbi kupci dobijaju doživotnu garanciju, što podrazumeva da ukoliko se postojeća ošteti ili pocepa, mogu je besplatno zameniti novom u svakoj dm drogeriji“, naglasio je on.

Zašto je dobro povući plastične kese iz prodaje?

Prema istraživanju Agencije za zaštitu životne sredine, tokom prošle godine, na tržište Srbije plasirano je više od četiri hiljade tona plastičnih kesa, a samo je za razgradnju jedne kese potrebno i po nekoliko vekova. Ipak, ohrabrujući podatak je da je to za 3 hiljade tona manje nego godinu dana ranije. Međutim, prema statističkim podacima, prosečan građanin EU tokom godine upotrebi oko 500 plastičnih kesa, a prosečan građanin Srbije dnevno upotrebi oko sedam kesa.

Na nivou EU doneta je odluka da članice do kraja ove godine treba da obezbede uslove kako se godišnje ne bi potrošilo više od 90 laganih kesa po osobi. Do kraja 2025. godine taj broj bi trebalo da padne na 40 kesica. Kako je ranije najavljeno, na nivou grada Beograda od 1. januara 2020. godine upotreba plastičnih kesa će biti ograničena u svim maloprodajnim objektima, dok je AP Vojvodina Deklaracijom o zaštiti životne sredine predvidela zabranu korišćenja plastičnih kesa i plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu do kraja 2020. godine.


Podeli dalje
Tagovi

Ostavite komentar

Click here to post a comment