Akcije

Međunarodni dan žena 2017

Međunarodni dan žena 2017

Koliko nas zna čemu služi Međunarodni dan žena i kako je i zašto počeo da se obeležava 8. marta svake godine?

Na ovaj dan, širom sveta se obeležava i slavi društvena, ekonomska, kulturološka, politička i svaka druga dostignuća žena. A datum 8. mart izabran je jer su upravo na ovaj dan, 1917. godine, započete demonstracije tekstilnih radnica u Petrogradu, što je ujedno bio i početak čuvene ruske revolucije. Isprva proglađen nacionalnim danom u Rusiji, Međunarodni dan žena je od 1977. uvršten u međunarodne praznike, a od strane Ujedinjenih nacija.

Ovogodišnji slogan Međunarodnog dana žena je „Budi odvažna za promenu„, kao podsticaj traženju jednakih prava i činjenju sveta boljim mestom za sve.

U prilog tome, pažnju nam je privukla jedna od objava Ujedinjenih nacija Srbija na Facebooku gde su, veoma upečatljivo, izneli sledeću činjenicu:

#Žene dvostruko duže rade u kući od muškaraca — četiri sata i 36 minuta dnevno, a #muškarci dva sata i pet minuta.

Kad i kako je rad u kući postao samo i isključivo ženin posao i obaveza nije nešto čime bismo se bavile, koliko činjenicom da su žene danas, još uvek, u podređenom i, u neku ruku, ponižavajućem položaju. I sve dok je to tako, ne možemo govoriti o nekom stvarnom pomaku, napretku i izjednačavanju položaja žena i muškaraca. Bile domaćice ili ne, od žena se i dalje očekuje da rade i izvršavaju sve one obaveze za koje se a priori pretpostavlja da su „isključivo ženske„:

– čišćenje doma,
– pranje, prostiranje peglanje veša,
– kuvanje hrane, pranje sudova
– briga o deci

Šta je potrebno da bi se to promenilo? Edukacija, akcija i kontinuiran razgovor na globalnom nivou o načinima da se podređen položaj u kojem se žene i danas nalaze zaista promeni na bolje. Ako želite, pridružite se ovogodišnjim naporima i budite deo te promene. Tvitujte, pišite, budite deo razgovora i lobiranja za promene pod hashtagom #BeBoldForChange i dajte doprinos menjanju sveta na bolje. Za sve nas.

Fb komentari
Tagovi