Akcije

Živa biblioteka

Živa biblioteka
Podeli dalje

Zamislite situaciju u kojoj postoji živa biblioteka, te da imate mogućnost da popričate sa živim knjigama!

 

Upravo takav projekat se ove godine realizuje u Banja Luci, u okviru osmog Jelen Demofesta, jedinstvenog regionalnog muzičkog festivala.

Šta je živa biblioteka i kako funkcioniše?

U pitanju je koncept socijalne intervencije za promovisanje poštovanja ljudskih prava i ljudskog dostojanstva, sa ciljem borbe pritiv diskriminacije. Živu biblioteku čini 11 ljudi koji dolaze iz različitih društvenih i socioloških grupa, koje su često na meti diskriminisani i ugroženi iz pukog nerazumevanja okoline. Svako od njih nosi neku svoju autentičnu priču, preživljeno iskustvo, poruku i svaka od živih knjiga je stvarni predstavnik svoje grupe: bilo da je u pitanju samohrana majka, bivši zavisnik, osoba bez roditelja, otac na porodiljskom i slično.

 

„Vi kao posjetilac žive biblioteke birate knjigu koju ćelite da «pročitate» i dobijate 20 min da razgovarate sa odabranom živom knjigom. Među knjigama imaćemo bivšeg ovisnika, invalida, samohranu majku i sl. „, izjavila je Brankica Stojanović, PR Jelen Demofesta u svom intervjuu za Prototip.

 

Ideja je da svi zainteresovani odaberu „knjigu“ po svom nahođenju i provedu 20 minuta čitajući je, odnosno, u slušanju priče i u razgovoru sa osobom koju su odabrali.

Sama ideja potiče od Helsinškog parlamenta građana Banja Luke koji, u sklopu Koalicije civilnog društva u borbi protiv diskriminacije „Jednakost za sve„, implementira ovaj važan projekat.

Jelen Demofest traje tri dana i počinje danas, 16. jula. Otvaranje Žive biblioteke rezervisano je za 17.7. u 12.30 časova, nakon čega je ova jedinstvena biblioteka otvorena za čitanje.


Podeli dalje
Tagovi

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook