Preporučujemo

Besplatni ulošci i tamponi u svim školama na Novom Zelandu!

Besplatni ulošci i tamponi u svim školama na Novom Zelandu!
Podeli dalje

U borbi protiv siromaštva, besplatni ulošci i tamponi biće dostupni u svim školama na Novom Zelandu od juna meseca ove godine!

Vest je potvrdila je premijerka Novog Zelanda, Jacinda Arden, što predstavlja krunu dugogodišnje borbe da se jedno od osnovnih prava za ženski pol, pravo na pristup osnovnoj higijeni. Naime, u ovoj zemlji (a ne sumnjamo i širom sveta), hiljade devojčica i devojaka izbegava školu u vreme menstrualnog ciklusa, jer zbog siromaštva ne mogu sebi priuštiti neophodne higijenske proizvode, odnosno uloške i tampone. Ovaj podatak je ne samo alarmantan već i sraman, ako uzmemo u vid činjenicu da su kondomi širom sveta zastupljeni potpuno besplatno, dok istovremeno besplatni ulošci i tamponi predstavljaju „trošak za državu“.

Ovaj potez je svakako veliki korak napred ka tome da se ženski pol ne oseća diskriminisano, omalovažavano i da više ne moraju da se služe „pomoćnim sredstvima“ poput novina, toalet papira ili telefonskih imenika kako bi se zaštitile tokom menstruacije, a što su brojni direktori škola u siromašnim područjima prijavili kao slučaj.

besplatni ulošci i tamponi

Tim povodom, premijerka Novog Zelanda je izjavila kako „mladi ne bi trebalo da propuštaju obrazovanje zbog nečega što je normalan deo života polovine stanovništva“, dodavši kako je „omogućavanje besplatnih uložaka i tampona u školama jedan od načina na koji vlada može direktno da se bori protiv siromaštva, pomogne u povećanju prisutnosti u školama i pozitivno utiče na dobrobit dece.“

Ova odluka stupila je na snagu nakon prošlogodišnjeg pilot programa koji je obuhvatao nekoliko škola iz najugroženijih područja Novog Zelanda, a koji je identifikovao brojni niz problema sa upravljanjem i snalaženjem tokom menstrualnog ciklusa u školskom okruženju, uključujući sramotu, stigmu, izbegavanje nastave i slično.

Ovaj korak je samo početak u kontinuiranoj borbi protiv siromaštva i sveukupno bolji, inkluzivniji pristup ka boljem zdravstvu i boljim higijenskim uslovima za sve. I ovo je situacija koja ne pogađa samo devojčice u osnovnim i srednjim školama, već i devojke na fakultetima kao i žene uopšte. Naime, univerzitet Otago je otkrio da se devojke koje prolaze kroz period siromaštva suočavaju sa dugoročnim posledicama po njihovo zdravlje, emocionalni razvoj, obrazovanje i izglede za karijeru. I zato, menstrualni ciklus nije samo „oni dani u mesecu“, „promena raspoloženja“, „stvar sa kojom žene smaraju“, već ozbiljan životni problem ako se o njemu ne razmišlja kao o stanju koje – ako se ne prati kako treba – itekako utiče na kvalitet života pola stavnovništva ove planete.

besplatni tamponi

Ono što ohrabruje jeste što, nadamo se, ovo nije i neće biti usamljen slučaj. Škotska je prošle godine najavila da će obezbediti besplatne uloške i tampone za sve kojima su potrebni. Velika Britanija je početkom ove godine objavila kako će povući takozvani tampon porez kojim su sanitarni proizvodi okarakterisani kao nepotrebni i luksuzni proizvodi.

Nadamo se da će i čelnici naše države pronaći vremena i razumevanja za ovu životnu potrebu i besplatne uloške i tampone obezbediti za učenice i studente u lokalu. Šta vi mislite?


Podeli dalje

1 komentar

Click here to post a comment

  • Ja sam ODUSEVLJENA koliko ti ljudi prednjace u odnosu na ostatak sveta. Slika i prilika kako bi trebalo da se odnosimo prema drugim ljudima, zivotinjama, kako da uredimo pravne odnose…

Facebook