Preporučujemo

Da li su ljudska prava u krizi?

Da li su ljudska prava u krizi?
Podeli dalje

Da li su i koliko ljudska prava u krizi – odlično pitanje da se njime pozabavimo na godišnjicu usvajanja Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima.

Na današnji dan pre 70 godina, Generalna Skupština UN-a usvojila je Univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima. Godišnjica ovako važne odluke je podjednako razlog za proslavu, kao i za duboka razmišljanja i delovanja.

Nakon razaranja u dva svetska rata i stravičnog holokausta, deklaracija nije mogla doći u bolje vreme. Nova generacija lidera obavezala se da menja, oblikuje i stvara svet po boljim i svetlijim merilima od onih koja su do tada važila. Doneta sa ciljem spašavanja budućih generacija od novih ratova i stvaranju uslova za bolji i kvalitetniji život svih ljudi na planeti, deklaracija o ljudskim pravima doneta je da „promoviše društveni napredak i bolje standarde života u većoj slobodi„. Da li je i koliko u tome uspela?

Možemo bolje

Samo jedan letimičan pogled na naslove medija kako svetskih, a naročito onih u lokalu, jasno pokazuje da smo teško odmakli od slova na papiru. Vrednosti za koje se UN zalaže danas su, čini se, itekako poljuljane i pred velikim izazovima. Represija, ugrožena sloboda govora, medijska cenzura, siromaštvo, sve su to stvari koje u velikoj meri i dalje pogađaju ljude širom sveta, a naročito stanovnike u Srbiji.

Anketa Freedom House, organizacije koja od 1972. godine prati i objavljuje godišnji izveštaj 195 zemalja o ljudskim pravima i slobodama svakako ne uliva nadu. Prema ovogodišnjem izveštaju, već 12-tu godinu za redom, globalne slobode se smanjuju, a ljudska prava su veliki deo toga. Dalje, 55% svetske populacije danas živi u okolnostima delimične ili nepostojeće slobode.

Ista ta organizacija, za našu zemlju – iako je ocenivši kao slobodnu – istakla je sledeće:

Srbija je parlamentarna demokratija sa konkurentnim višestranačkim izborima, ali je poslednjih godina vladajuća Srpska napredna stranka (SNS) konstantno erodirala politička prava i građanske slobode, vršila pritisak na nezavisne medije, političku opoziciju i organizacije civilnog društva.

Freedom House

Pravo na slobodu govora, sloboda štampe, jednakost pred zakonom, pravo na fer suđenje, sloboda od bilo kakvog nanošenja zla – da li su i u kojoj meri sva ta prava danas poštovana? Neka današnji dan bude povod da o svemu ovome duboko razmislimo – ali ne samo danas, jer to su prava za koja se vredi zauzimati i za njih raditi svakodnevno. Za dobrobit svih nas i svih onih koji tek dolaze.


Podeli dalje
Tagovi

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook