Preporučujemo

Jubilarni Plavi krug oko Ade – 10. Maraton i trka podrške obolelima od dijabetesa

Jubilarni Plavi krug oko Ade – 10. Maraton i trka podrške obolelima od dijabetesa
Podeli dalje

U okviru obeležavanja predstojećeg Svetskog dana dijabetesa, Udruženje za borbu protiv dijabetesa grada Beograda „Plavi krug“ organizuje jubilarni 10. Maraton i trku podrške osobama obolelim od dijabetesa. Trka će se održati 14. novembra na Adi Ciganliji, a start maratonske trke je kod Bandžija, u 10 časova dok trka podrške startuje u 12 časova.

Ono po čemu je ovaj maraton poseban, je to što pored sportista i rekreativaca, na maratonskoj trci učestvuju i osobe koje imaju dijabetes i koji će zajedno sa ostalim maratoncima istrčati 42,195km i na ličnom primeru pokažu da ne postoje granice u životu sa dijabetesom.

Interesovanje za ovaj sportski događaj iz godine u godinu je sve veće, a maraton je postao sinonim za 14. novembar u Srbiji. U prilog ovome govori i podatak od preko 800 prijava iz cele Srbije, Hrvatske, Makedonije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, Velike Britanije, kao i trkača iz naše zemlje koji žive u Nemačkoj i Americi. Svi oni će istrčane kilometre posvetiti osobama obolelih od dijabetesa, kao znak podrške i skretanje pažnje na značaj fizičke aktivnosti. Zbog epidemiološke situacije sa korona virusom jedan broj trkača će svoje distance istrčati u gradovima u kojima žive.

Kao i do sada, trka podrške na Adi Ciganliji je otvorena  za sve koji žele da podrže osobe koje žive sa ovim zdravstvenim problemom. Dužina kruga je 7700 metara, a trka se može preći šetanjem, trčanjem ili na rolerima. Na ovaj način podsećamo javnost koliko su fizička aktivnost i zdrav način života važni u sprečavanju pojave dijabetesa kao i u dobroj regulaciji, a svi učesnici zapravo vide koliko im prija aktivnost na vazduhu.

jubilarni plavi krug oko ade najava

Simbolično proslavljanje 10. jubilarne trke je jasan pokazatelj da ljudi u Srbiji imaju svest o zdravom načinu života, da pružaju podršku, žele da se edukuju i trude da budu zdraviji. Ipak, neophodno je da se na ovome radi svakodnevno.

Medicinska pomoć će biti obezbeđena duž čitavog kruga, uz prisustvo aktivista Crvenog krsta Novi Beograd i ekipe Hitne pomoći Bel Medica. Na usputnim punktovima za osveženje će biti raspoređeni volonteri koji će meriti nivo šećera u krvi.

Pozivamo sve sugrađane da se u nedelju 14. novembra pridruže ovoj velikoj sportskoj manifestaciji i podrže osobe sa dijabetesom, ali i učestvuju u podizanju svesti o važnosti fizičke aktivnosti i brige o svom zdravlju.


Podeli dalje

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook